Андрей Гюров: С актуализацията на бюджета се очаква сериозно увеличение на пенсиите, което ще изпревари ръста на инфлацията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента, в който България успее да се отскубне от хватката на „Газпром“, ще има много възможности да договаря газ от различни източници на сравнително добри цени. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

„Въпросът беше в първите няколко месеца, дни след едностранното прекратяване на дългосрочния договор какъв ще бъде ефектът. Има достатъчно възможности и дори сега се надяваме цените да не бъдат по-високи от тези, които купувахме преди, а в дългосрочен план диверсификацията ще ни даде възможност да разнообразим източниците и да постигнем един микс, който ще бъде на по-ниски и изгодни цени за България“, посочи той.

И подчерта, че от юни месец България се стреми да започне да получава пълни количества азерски газ, който е около 1/3 от газа, който страната ни потребява. „За останалите 2/3 средно около един кораб на месец трябва да разтоварваме, за да можем да получим пълната нужда от газ за България“.

Той допълни още: „България беше един от инициаторите в Източна Европа да се създаде група, която да договаря покупки на газ за целия регион. Тогава разликата в количествата, които се купуват и предвидимостта във времето, ще позволи да постигнем възможно най-ниски цени“.

Това, по думите му, е диверсификацията, която 12 години не се случваше. Сега само за няколко дни правителството направи тази важна стъпка за българската индустрия и потребителите да излезе от тази зависимост.

Андрей Гюров не изключва възможността да се подновят разговорите с „Газпром“. Но „не като единственият основен доставчик на газ, а като един възможен доставчик, от който ще купуваме газ, стига да бъде предоставян предвидимо и на по-изгодни цени“.

Според него ситуацията, в която се намира управлението, няма аналог в последните 70 години – инфлация, енергийна криза, война на територията на Европа. И от всички тези кризи животът в България не е засегнат.

„В България цената на тока не е променяна от октомври миналата година. Правителството направи сериозна програма за подпомагане на бизнеса. Повече от 4 млрд. лв. отидоха към бизнеса в стремеж да бъде омекотен ценовият шок. Този ценови шок на енергоносителите е феномен в цяла Европа“, коментира Гюров.

По неговите думи с актуализацията на бюджета се очаква сериозно увеличение на пенсиите, което ще изпревари ръста на инфлацията.

„Това се прави със сериозно пребалансиране на бюджета. Но ние успяваме да намерим буфери, така че да подпомогнем семействата и бизнеса да оцелеят в тази трудна ситуация. И В същото време да не поставим финансите на държавата нестабилни“, каза още Гюров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Последни броеве

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад