Андрей Райчев: Четворната коалиция не може да гарантира стабилно правителство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаме четворна коалиция, която по дефиниция не може да гарантира стабилно правителство. "Колкото може да е стабилна, коалицията е стабилна", това каза в "Още от деня" социологът Андрей Райчев.

Самият факт, че коалицията е четворна я прави трудно подвижна и не много реформаторски способна. "На обещанията може да се надяваме, но на реформи почти не можем", коментира той.

По думите му единствената реформа, която Асен Василев заяви, че ще проведе е съкращаването на 30 000 от държавната администрация и изрази надежда, че тя може да се проведе. Съдебната реформа ще се проведе, защото там има воля от страна на всички партньори. Що се отнася до намаляването броя на болниците или ВУЗ-овете, Райчев е скептичен, че подобна реформа е реалистична.

Относно Плана за възстановяване и устойчивост Райчев открои, че правителството ще се справи и ще се съобрази с направените от Брюксел забележки. България ще получи парите по Плана. "Това са огромни пари и много голям шанс, а също и техният шанс".

Според него е важно, благодарение на тези пари, страната да дръпне напред. "Ако успеят да го направят ще оставят много хубав спомен в историята за себе си", каза още Райчев.

Като "горещ картоф" той определи въпроса за Македония, който това правителство трябва да реши.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад