Ангелин Цачев: Липсата на конкурентни базови мошности е основната причина да внасяме ток от чужбина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Когато цената на електрическа енергия е по-ниска извън нашата страна, нормално е тя да бъде внесена", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийният системен оператор в "Още от деня" в отговор на въпроса защо се наложи да внасяме енергия. 

Цената на тока през последните години до голяма степен се обвърза с цената на природния газ. В последните 10-12 години и в съседни държави, както и в по-голямата част от страните в ЕС бяха изградени газови мощности, които ползват газ като алтернативно гориво. 

Според изпълнителния директор на ЕСО не само липсата на газови мощности, липсата на конкурентни базови мошности е основната причина да внасяме ток от чужбина. 

"Дали тези мощности работят на газ или произвеждат енергия от ядрено гориво, това няма никакво значение. Въпросът е колко тези мощности са конкурентни в общия европейски общоенергиен пазар", поясни Ангелин Цачев. 

Най-евтината енергия е произведената от възобновяемите мощности, след това е енергията от ВЕЦ, следват ядрените мощности, газовите централи поне на този етап, найскъпа е от въглищните централи поради голямото колическво въглеродни емисии, които те заплащат за всеки произведен мегават час ел. енергия.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад