Антон Кутев: Би било много голяма грешка, ако ръководството на БСП не подкрепи Радев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Антон Кутев, член на Националния съвет на БСП, е на трето място в кандидатската листа на левицата в 25 избирателен район в София за парламентарните избори и, както уточни той в "Още от деня" - първият избор на партията, 1 и 2 място са за Корнелия Нинова и за гражданската квота.

"Всеки политически процес има някаква форма на лични взаимодействия, които не винаги са позитивни, но аз все пак смятам, че реденето на листите е нещо, което трябва да излиза отвъд това. Знаем, че всички търябва да излезем обединени и надявам се да успеем да го направим в близките няколко днио" - така отговори Кутев на въпрос дали има разчистване на сметките в партията.

БСП е идеологическа партия, търканията, особено по време на редене на листи, ги има във всички партии, които избират демократично. Кутев призна, че има напрежение, особено между личности. Въпросът е дали има разлика в същностните въпроси. Според Антон Кутев няма такива.

Споровете на заседанието на Националния съвет, което се е излъчвало и във фейсбук, не са били за принципните неща, а за процедура, за някакви лични неща.

"БСП е единствената партив, която все още работи по принципа на идеологиите и на някакви стабилни принципи, които са пренесени от 130 години", заяви Антон Кутев.

По думите му е нормално водачите на листи да са избор на ръководството, винаги е ставало така, но не винаги е било толкова напрегнато, както е в момента. Ако ръководството успее да тушира това напрежение и върне разговора на основата на принципните политики, все още има шанс да направят добри избори.

"Две линии са абсолютно вредни в момента за БСП. Едната е личностната - кой кого избрал. Това е абсолютно вредно, това трябва да бъде затворено. И втората линия - на противопоставяне с президента, защото тива в втората много грешна линия, много вредна за БСП линия, която отнема избиратели. Ако ние затворим тези линии и минем на принципен разгопвор,  нещата ще изглеждат по друг начин", коментира Антон Кутев. И подчерта, че от тук нататък никакви разделителни линии не са полезни.

"Нямам усещането, че вътре в партията има сериозни разделителни линии по отношение на Радев. Радев има над 50% подкрепа според социолози и огромната част от тази подкрепа е от леви хора и от хора от БСП", заяви Кутев.

Защо сега не заявят подкрепата си за кандидатурата за втори мандат на президента, а лидерът на БСП чака да минат изборите - това Кутев не знае, смята, че би било много голяма грешка, ако не подкрепят Радев за следващите избори. Вече десетки местни организации са изразили подкрепата си за Радев.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни броеве

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад