Арх. Здравков: Планът за Борисовата градина дава възможност Столична община да придобие имотите си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проектът на парк „Борисова градина“ се изработва повече от пет години и в днешното обществено обсъждане ще се представи вторият преработен вариант, в който голяма част от мероприятията, които бяха предвидени при първото разглеждане, вече ги няма, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

„На общественото обсъждане преди две години обществото настръхна, тъй като се предвиждаше изграждане на климатично училище, възстановяване на ресторант „Тенекиите“, нова композиционна ос в парка. Планът вече е доста по-консервативен и отговаря на препоръките на експертния съвет и г-жа Фандъкова. Предстои разглеждането на плана, надявам се да направим балансиран диалог довечера, както и на 17 февруари и да се стигне до приемането му“.

Този план, по думите на арх. Здравков, е единствената основа, върху която Столична община може да придобие имотите, които вече са били възстановени в обхвата на парка. „Този план дава възможност чрез процедури по отчуждаване отново да ги придобием и да са на софиянци“.

Призна, че през годините в Борисовата градина е имало незаконни действия. И по негова заповед автокъща „Капитолия“ и „Веселото село“ са в процедура по премахване. Премахването на всеки от тях става след влизането в сила на съдебното решение.

По отношение на реконструкцията на стадион Българска армия уточни, че за него е важно този проект да отговаря на изискванията на подробен устройствен план и да се впише в обхвата на самото съоръжение.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад