Архитектите настояват Софийските хали да се превърнат в културен център

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Архитектите предлагат Софийските хали да се превърнат в културен център."Халите са една изключително емблематична сграда в София, свидетел на значима епоха в нашето културно развитие - границата между двете столетия. В нея като архитектура се съчетават търсенията да се приобщим към Европа, които сега са актуални, но и с желанието да се постигне един национален културен облик. Халите представляват изключителна знакова сграда за София, затова бях шокиран, че се предлага тя да се трансформира в един супермаркет", каза в студиото на Култура.БГ проф. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите. 

Той беше категоричен, че тази функция е несъвместима с културното значение, което има сградата. Тя е създадена като един покрит пазар, но в нашите условия има и смисъла на едно обществено средище от типа на тези големи покрити галерии, които имаме в Европа.

"Халите от самото си създаване не са просто търговски обект, това е място, където хората се срещат, което олицетворява един нов етап в развитието на търговията и което носи едни знакови послания със своята архитектура", подчерта проф. Булев. 

Това е и причината да напишат отворено писмо, в което архитектите призовават да се потърсят функции, които ще запазят и стимулират Халите да бъдат едно живо сърце на града, едно обществено средище, което няма как да мине без културата.

"Бих желал в Халите да виждаме културата в един разгърнат вид", заяви проф. Тодор Булев.

"В триъгълника на Халите, Централна баня и Богословския факултет са вписани джамията, ларгото, както и храм паметник "Св. Неделя" - за мен това е визитката на София, това е сърцето на града", посочи арх. Веселин Алексиев.

Повече за идеята за преустройство на Софийските хали в културен център вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад