Аркади Шарков: 10% от приходите от акцизите да се насочат към НЗОК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Обявените от премиера 460 млн. лв. за здравеопазване са предварително насочени, те не касаят особено бюджета на НЗОК, касаят повече бюджета на болничната помощ, касаят основно посихиатричната помощ, част от тях ще се насочат за оздравяване на общинските болници, каза в "Още от деня" анализаторът Аркади Шарков. Откъде ще се вземат средствата за тестовете, които ще могат да назначават от ноември личните лекари - по закон всички противоепидемични дейности би трябвало да се поемат от бюджета на държавата и от бюджета на общините, за съжаление тази пректика беше прекъсната още в началото на коронакризата, поясни Аркади Шарков.

До момента предварително не са заложени и ги няма парите за тестове за коронавирусв НЗОК, по другите пера има останали средства, особено в "болнична помощ", където има неусвоени пари, тъй като в кризата пациенти не ходеха в болниците и не се лекуваха, но те не тртябва да бъдат пренасочвани за PCR тестове, категоричен беше здравният анализатор. От НЗОК казват, че резерв има, чака се да излезе отчетът за деветмесечието, предстои обсъждането и на бюджета за 2021 г.

Според Аркади Шарков има решение и то е да се разпределят парите от акцизи по предназначение.

Аркади Шарков: Ако се заделят едва 10% от всички акцизи, то това биха били допълнително 544 лв. към НЗОК. Данните са от постъпленията за 2019 г.

Какво още каза анализаторът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад