Аркади Шарков: Има осигурен и допълнителен внос на определени антибиотици, обсъден е и бърз паралелен внос на конкетни продукти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кризата с лекарствата не касае само България, а целия ЕС в момента, 25 от 27 държави сигнализират за проблеми с дефицити, отбеляза в "Още от деня" Аркади Шарков, съветник на здравния министър. 

По думите му има фактори, като епидемия и няколко вируса едновременно, което показва и висока заболеваемост. Има и проблеми с производствени мощности извън ЕС, като Китай и Индия. 

"Движещ фактор са и цените дали някой иска да внесе даден продукт в България и да го продава тук и съответно да го изнася", посочи Аркади Шарков, като подчерта, че цените на лекарствата в България са едни от най-ниските в ЕС. 

Съветникът на здравния министър заяви, че има осигурен и допълнителен внос на определени антибиотици, българските производители също са се отзовали, че са готови да задоволят нуждите, както са направили по време на Ковид кризата. Обсъден е и бърз паралелен внос на конкетни продукти, които в момента са дефицитни.И призова лекарите да предписват лекарството само за заболяването, за което е то.

Какво още каза Аркади Шарков за мерките, които се предприемат по решаване на проблема с дефицит на лекарства вижте във видеото.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад