Аркади Шарков: Всеки достъп до здравната информация може да постави човек в параграф 22

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравната информация е най-личната информация, с която човек може да разполага. Всеки достъп до нея може да постави човек в параграф 22. Това коментира в "Денят започва" по БНТ здравният експерт Аркади Шарков.

Скепсисът по отношение на управлението на електронните системи в България ще продължи да стои на дневен ред. Но това е в цяла Европа – по отношение на това кой, как и по кое време има достъп до здравната информация и колко добре запазена е тя, заяви Шарков.

Той подчерта, че с хартиения документ за поставена ваксина може да бъде прекосена нашата граница без проблем.

„Ваксинационните паспорти са частично решение на кризата по отношение на едно от основните права, с които разполагаме в ЕС – свободното придвижване. Друг е въпросът как ще се справи ЕС с централизирания начин за управление на кризата с издаването на тези паспорти. Очаква се до средата на юни комисията да предложи дигитална платформа или такъв паспорт, който да бъде възприет от държавите-членки. Но всяка държава-членка различно подхожда към тази криза. Естония в началото на месеца пусна пилотно готов ваксинационен паспорт. Но Естония е държава, която се е доказала, че е изключително добра по отношение на дигитализацията, там има електронно здравеопазване, електронно правителство. Много от държавите-членки в Европа не желаят да имат такъв тип дигитален паспорт. Около 40 % от германците са скептични за дигитализацията и техните здравни данни да бъдат достъпни в интернет. Британците са малко по-позитивни“, обясни здравният експерт.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад