Асен Василев: Бюджетът ще бъде ориентиран към растеж

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Работим по проектобюджета в няколко варианта, тъй като през октомври нормално се приемат данъчните закони, но сега това ще стане в първата половина на ноември заради местните избори. Тогава ще финализираме приходната и съответно разходната част на бюджета, това каза в студиото на "Още от деня" министърът на финансите Асен Василев.

Допълни, че около 15 ноември проектобюджетът ще бъде обявен за обсъждане.

Василев подчерта, че се предвижда бюджетният дефицит на начислена основа да е 3%, на касова основа ще е както и тази година - 2,5%.

"Бюджетът е разчетен при БВП от 205 млрд. лв. Това е около 3% ръст спрямо тази година. Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под 5%, даже по-близо до 4. Ръстът на доходите, който очакваме, е между 10 и 15% на годишна база да се увеличат. Ръстът ще изпревари инфлацията", отбеляза министърът на финансите.

Асен Василев допълни, че пенсиите ще се осъвременят по швейцарското правило, което означава също около 10% ръст.

"Залага се политиката, която следва за учителите - 125% от средната работна заплата, да се достигнат нивата, които са за лекари, медицински сестри. Инвестициите в социалната система са доста големи, в здравеопазване, образование, рекордни капиталови инвестиции залагаме от над 11 млрд. лева. Бюджетът ще бъде ориентиран към растеж", заяви той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад