Асен Василев: От "Продължаваме промяната" се борим за стабилна коалиция с над 121 депутати в следващия парламент

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ние не се борим за най-много гласове гласове от "Продължаваме промяната", ние се борим за това да може да се формира коалиция стабилна, с над 121 депутати в следващия парламент", каза в "Още от деня" Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната".  И отбеляза, че реално дали се явяват заедно с "Демократична България" или поотделно резултатът е еднакъв.  

Днес партията се регистрира в ЦИК с мандатоносителите от предишните избори. Самата партия ПП ще се дорегистрира, тъй като още се чака да мине периодът на обжалване по вписването и се очаква в следващите 7 дни да се добави и самата партия ПП като част от коалицията, каза Василев.

Идеологически различия е имало в коалицията и с "Демократична България, и с БСП, ако се погледне икономическата и финансова политика.

   "От страна на БСП имаше искане в тяхната предизборна кампания за прогресивен данък, от страна на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" имаше желание да се запази плоският данък, плоският данък се запази. От страна на "Демократична България" нямаше широка социална програма, докато при нас и при БСП имаше широка социална програма, така че всъщност се направи една доста широка социална програма. Това, което искам да кажа е, че ако гледаме ляво-дясно, ние сме в центъра - да не се пипат данъчните ставки, да си остане плоският данък, а в същото време да се инвестира в една доста широка социална програма", отбеляза Василев.  

Според него, има две неща, по които и трите партии са съгласни - не трябва да се променя геополитическата ориентация на страната, защото никой не иска да преживеем втори преход - още 30 години, още една Жанвиденова зима. Второто нещо, по което има фундаментално съгласие е, че България трябва да се управлява по нов начин.

    "Да се махне рекетът върху бизнеса, да се спрат всички поръчки с нагласени фирми, парите да отиват при хората, които реално плащат данъците, новите евросредства, които се договориха, Планът за възстановяване и устойчивост, новите европрограми да стигнат до всички фирми", подчерта Василев.

Всички тези евросредства, които идват от сега до 2027 г. трябва да стигнат при хората и да се оправи инфраструктурата, каза още Асен Василев. Той даде пример с Хърватия какво са направили с техните евросредства в периода, който сега приключва - как изглеждат техните магистрали, мостове, фирми. и т.н. и какво се случва в България няма място за сравнение.

По отношение на газовата криза Василев каза, че при тяхното управление нито е имало прекъсване на газоподаването и цените на природния газ са останали такива, каквито са били договорени с "Газпром". Той беше категоричен, че не е купуван руски газ чрез посредници с 30% по-скъпо.

    "Два месеца след началото на войната, от "Газпром" едностранно спряха да изпълняват договора. Ние нито сме искали промяна на договора, нито сме спирали заявките по него, нито сме забавяли плащания. Когато един доставчик спре договора едностранно и те ще дължат неустойки, защото са спрели договора едностранно. И след като го нарушиха ние си пращахме заявките, за да може всеки ден да ни дават количествата. И когато договора приключи на 31 декември, ще можем да си подадем исковете за неустойка", уточни Асен Василев.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад