Асен Василев, ПП: Начинът да се борим с инфлацията е като вдигаме дохода на хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изборът на господин Рашидов беше много нелогичен и неправилен. Ние го видяхме като фасадна фигура, а и със сигурност не е най-подготвеният човек да ръководи Народното събрание. Това каза в студиото на “Още от деня” съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев.

На въпрос за поисканата от депутатите на ПП почивка преди гласуването на кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на парламента Василев заяви, че това е било “тест за начина на водене, когато вече ще има формирано мнозинство за неговия избор”.

“Това го видяхме и днес - БСП поискаха почивка и тя не беше дадена от господин Росен Желязков. Тоест начинът на водене от позиция на силата, който е изключително неправилен, се показа, още когато тази първа почивка беше поискана. Мисля, че и колегите от БСП видяха, че този начин на водене не е най-добрият”,  отбеляза той.

Според него заради напрегнатите дебати около избора на парламентарен шеф тонът в пленарната зала се е променил - станал е по-малко нападателен и по-консенсусен, защото вече е било ясно, че “със сила нищо не може се прокара”.

“Започнаха реално да се водят разговори между партии в залата и пред очите на всички български граждани. Според мен, ако този процес беше продължил още няколко часа, най-вероятно щеше да се стигне до избор на истински председател на Народното събрание, а не на фасаден такъв”, заяви Василев.

Това би повлияло благоприятно и на разговорите за формиране на кабинет, “защото голяма част от натрупаното напрежение щеше да е излязла от системата”, отбеляза той и допълни:

“Сега ние го заметохме под килима с избора на господин Рашидов и сега целият този процес трябва да се започва от нулата.”

По думите му депутатите от “Продължаваме Промяната” водят конструктивни разговори с колегите си от ГЕРБ в парламента, “където е мястото на тези разговори”.

“Ние сме конструктивна опозиция и говорим с абсолютно всички партии в парламента, там, където имаме общи позиции, ги отстояваме заедно”, подчерта Асен Василев.

За него 4 млрд. лева бюджетен дефицит е възможен с цялата социална рамка, а при повече разходи е възможно да се вместим в 3% дефицит. Той беше категоричен, че "начинът да се борим с инфлацията е като вдигаме дохода на хората, не като орязваме социалните мерки”.

“Като вдигнем минималната работна заплата, от там ще се вдигнат и другите работни заплати, като направим допълнителни увеличения към пенсиите, допълнителни облекчения за семействата с деца, като потвърдим за фирмите тази цена от 250 лева за мегаватчас на електроенергията, която им дава конкурентно предимство в Европа, като видим едни договори за газ, които ни водят до края на отоплителния сезон, и на тази база направим схема за гарантиране на цената на газа и за бизнеса, и за потребителите - така се подпомагат семействата”, категоричен беше Василев.

Какво още коментира съпредседателят на “Продължаваме Промяната” вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад