Астрофизиците, бъдещето и Божията искра

Предаване: Панорама, 05.01.2024

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една мечта е по-силна от хиляди реалности. Написал го е преди много години  британския писател Толкин. Може би е прав. И фантастите, и астрофизиците често си приличат. Живеят в бъдещето. Вярват в невъзможни неща. Защото знаят, че са възможни.

д-р Даниела Донева-физик в Тюбингенския университет, Германия:

„Ние се нуждаем от качествено нов скок във фундаменталната физика, в нашето разбиране за пътуване в пространството и времето. Това е работата на фундаменталната физика да открие - този начин на придвижване по-бърз от скоростта на светлината. Ето вижте: само за 10 милисекунди в Космоса се случва сблъсък, сливане и образуването на нова черна дупка."

Удивителната симулация е дело на международен екип с когото работи нашият учен - Даниела Донева. Извършена е на българския суперкомпютър Дискавърер. Преди няколко години тя получи наградата „Питагор“ в страната ни. От 2012-та живее в Германия и работи в Тюбингенския университет.

Даниела Донева:

„Мога да кажа, че съм прекарала много години в чужбина, но основата на моето образование и на моята работа стартират в България. Вече след като завърших докторантура заминах за Германия и там спечелих няколко стипендии, една от най-големите. Тя предлага финансиране и създаване на собствена научна група в Германия.“

И не само това - преди седмици  получи годишната награда „Густав Херц“ на Немското физическо дружество за млад учен-астрофизик на Германия. 

Даниела Донева:

„В последните години дейността на групата ми се ориентира към изучаването на групата и динамиката на неутронни звезди и черни дупки и гравитационното излъчване на тези обекти. Тъмната енергия представлява по-голямата част от наблюдаемата Вселена и за момента нямаме обяснение на какво се дължи тъмната енергия. Опитваме се да намерим."

Философи и астрофизици векове наред искат да научат какво поражда тъмната и светлата материя. Учените се питат дали черните дупки ускоряват или забавят времето. Какво има отвъд? Никой още не е опитал наистина да влезе в „червеева дупка“ като героите от „Интерстелар“. Но кой знае. Може би един ден.

Даниела Донева:

„Много бих се радвала, ако отговорът е - да! На този въпрос никой не може да отговори в момента. „Интерстелар“ е един от най-научно издържаните филми, които са се появявали. Причината за това е, че "Интерстелар" е базиран освен на научна фантастика, но и на консултации с учени от университети в Щатите и по специално със Скип Торн, който е Нобелов лауреат. Много от нещата в Интерстелар са физическа реалност, например изображението на черна дупка в центъра на Галактиката. Това не е рисунка от талантлив художник, а резултат от истинска симулация на черна дупка.“

Днес Даниела Донева за първи път влиза в софийския планетариум. Създаден е наскоро от четирима млади физици. Единият от тях - Недислав Николов също е възпитаник на Физическия факултет към Софийския университет. Имат и любим общ преподавател - професор Стойчо Язаджиев.
Светът е голям и малък.  

Недислав Веселинов - главен конструктор на Софийския планетариум:

„Нашата роля е просветителска. Нашата задача е да напомним на хората, че има неща извън битовите. Всеки си има проблеми, всеки се е закопал в неговите, включително - ние. Но е добре да напомним на хората, че има и друго."
  
Вижте целия материал във видеото.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад