Атанас Атанасов: Цялото поведение на "Има такъв народ" показваше, че не искат да съставят правителство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Демократична България" е готова да участва в преговори за съставяне на правителство, при условие, че има предмет. Това каза Атанас Атанасов, заместник-председател на парламента и съпредседател на "Демократична България".

"Ние, независимо от червените линии, които има между нас и останалите политически сили, сме готови да участваме в преговори за съставяне на правителство. Само че на този етап не виждаме предмет на тези преговори, тъй като няма подкрепа за правителство с мандат на БСП. Утре ще разговаряме с колегите от БСП в тази насока, че не отказваме преговори с тях, но бихме желали да бъдат отложени и ако бъдат осигурени гласовете на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", тогава ще се включим в преговорите. Мандатоносителят е този, който трябва да събере подкрепа за кабинета, който ще предложи", заяви Атанасов.

Още при създаването на нашето обединение "Демократична България" сме записали, че в политическа коалиция с БСП не можем да влезем, обясни той.

По думите му в момента лидерът на БСП Корнелия Нинова "прави чиста предизборна кампания".

"Това, което в момента прави Корнелия Нинова, е чиста предизборна кампания. Правят се срещи уж да се обсъжда дали би могло да се намери мнозинство за правителство, а там се говори за бюджет. Бюджетната процедура е уредена. Има си бюджетна комисия в парламента, където ще бъдат обсъждани предложенията между първо и второ четене. След това ще има дебат в пленарна зала и ще се гласува", каза Атанасов.

Още след провала на първия мандат предложихме план, БСП и всички други политически сили го знаят - да се направят разговори между четирите политически сили - партиите на промяната, и да предложим на президента да бъде връчен мандатът на най-малката политическа сила като платформа. И на базата на тази платформа да се създаде експертно правителство. Това беше работещ план, подчерта съпредседателят на "Демократична България".

Според него "цялото поведение на "Има такъв народ" в Народното събрание показваше, че не искат да съставят правителство". Когато искаш да събереш подкрепа, трябва да убедиш партньорите си, че това е съставът, който е способен да свърши работа и ще прокара определени политики, поясни Атанасов.

И допълни, че при следващо Народно събрание, ако "Демократична България" получи мандат, ще покаже на останалите по какъв начин трябва да се събере подкрепа.

"На всяка цена не може да се прави каквото и да е в политиката. Това е опърничавост. В политиката трябва да се търси подкрепа, да се събира подкрепа, за всяко едно действие, камо ли за съставяне на правителство", каза още Атанас Атанасов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад