Атанас Славов, ДБ: Законът за противодействие на корупцията ще бъде внесен до края на месеца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Работим усилено с колегите по изменение на Закона за противодействие на корупцията, който ще бъде внесен до края на месеца. Предстои уточняване с всички коалиционни партньори на финалните текстове. С високо ниво на съгласие сме за това как да изглеждат двата нови органа – Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на имуществото. Това каза в „Още от деня“ зам.-председателят на ПГ на Демократична България и зам.-председател на правната комисия Атанас Славов.

"Комисията за противодействие на корупцията ще бъде фокусирана върху конфликти на интереси, но и върху разследване на корупционни престъпления. Досега КПКОНПИ няма разследващи функции, а само оперативно-издирвателни", изясни той.

На въпроса дали по този начин ще се изземат функции на прокуратурата Славов отговори:

"Разследването и в момента е извън прокуратурата с изключение на следователите. Сега ще има още един разследващ орган, който е специализиран в противодействие на корупцията и разследване на корупционни престъпления."

По думите на зам.-председателя на Демократична България всички очакват КПКОНПИ да бори корупцията, а тя само подпомага прокуратурата или други разследващи органи, пази периметъра на извършено престъпление, но всъщност няма разследващи правомощия.

Славов очаква резултати от създаването на новата комисия през втората половина на годината.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад