Атанас Славов: "Демократична България" е за помощ с оръжие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Демократична България" ще гласува "за" оказване на военна помощ за Украйна, заяви депутатът Атанас Славов.

„Позицията на "Демократична България" е най-ясна, тъй като от самото начало на конфликта ние защитавахме тезата за оказване на военно-техническа помощ. Внесохме проектно решение преди повече от месец, на 1 април. Нашата позиция е ясна, константна и последователна“, обясни Славов.

Формулировката, която сме използвали, е военно-техническа, защото тя е по-широка в определен смисъл. Дава възможност както да ремонтираме различни машини, които използват украинците, имаме заводи, които да свършат тази работа, така ако преценим, да предоставим директно и оръжие – леко, тежко, боеприпаси. Тази формулировка е достатъчно удачна, тя е консултирана с експерти, преди да я предложим, допълни той.

И подчерта, че не очаква БСП да подкрепи проекта за решение за оказване на военна помощ, но очаква да останат в правителството.

„Коалицията не е събрана само за предоставяне на военна помощ на Украйна, което е ключово важно и приоритетно, но има още много неща, които да свърши това управление“.

Славов поясни, че „утре ще се гласува решение, което дава широк мандат на правителството да прецени заедно с Украйна от каква точно помощ има нужда“.

„Дали ще изнасяме боеприпаси, леко, тежко оръжие или ще ремонтираме танкове – това е въпрос на ниво изпълнителна власт. Народното събрание не може по дефиниция да се меси в тази конкретика“.

Заяви, че България не трябва да се отклонява от членството си в ЕС и НАТО.

„В парламента утре ще видим доста по-широко мнозинство от това, което е коалиционното. Бих го определил като евроатлантическо. Мнозинство, което да не се отклонява от стратегическите за държавата въпроси - членството в ЕС и НАТО, особено на фона на политически сили – в парламента и извън него, които искат да ни отклонят от този път. Затова е важно да потвърдим нашето място в тези цивилизационни съюзи“.

"Демократична България" е за помощ с оръжие, подчерта още Славов.

Ние имаме един от най-развитите военно-промишлени комплекси в Централна и Източна Европа. Нашите предприятия могат да работят, укрепвайки мира, подпомагайки държавата, която е нападната, да отблъсне атаката на агресора. И не виждам нещо неморално и некоректно в това, каза Атанас Славов.

Той заяви също, че за България е изключително важно да се възползва от въможностите за подмяна на старото въоръжение, за модернизация на армията и за инвестиции в ново въоръжение по натовски стандарти.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад