Атанас Славов за отстраняването на Гешев: Политизацията на прокуратурата мотивира решението на ВСС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС, е политизацията на действията на главния прокурор. Това каза правосъдният министър Атанас Славов в "Денят започва" малко след като ВСС гласува "за" отстраняването на Гешев.

Политизацията намира частично израз във фразата "политически боклук", която послужи на вносителите да поискат неговото предсрочно освобождаване, каза той.

"Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна - политизация на прокуратурата - това е основното, което мотивира решението на ВСС", категоричен е Славов.

Той коментира и информациите за натиск срещу членове на ВСС и български магистрати, като ги определи като крайно притеснителни. Повтори, че ще се проведе отделно заседание на Съвета по въпроса.

"Това само показва, че големият въпрос за съдебната реформа е на масата и НС ще трябва спешно да се занимае с него", каза правосъдният министър.

Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише указ за това. Ако откаже да го подпише, отново трябва ВСС да обсъди това предложение и то пак да бъде гласувано.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад