Атанасова: Какво общо има изборният процес с Агенцията по горите или Национална агенция по приходите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Десислава Атанасова е смущаващо, че министърът на икономиката, преди да е станал министър, е започнал действия по смяна на Надзорния съвет на Българска банка за развитие, което става ясно от отговор на негово писмо от 11 май на страницата на БНБ. "Няма как един министър преди да е встъпил в длъжност, да извършва каквито и да е правни сействия", заяви Атанасова в "Още от деня". На въпрос за раздадени кредити от ресурс на банката, който е публичен, в размер на 1 млрд. лв. само за 8 фирми, въпреки че анонсът е за подпомагане на бизнеса в криза, Атанасова посочи, че те ползват кредит, не държавна помощ и каза, че ББР подпомага всички фирми в Ковид кризата, доколкото тя знае - "около 40 000 са договорните партньори, които са ползвали кредит от ББР". Десислава Атанасова заяви, че не е запозната с принципа за разпределение на средствата, защото не е в Управителния съвет на банката.

Атанасова подчерта, че правителството на Борисов е създало редица възможности българският бизнес не просто да оцелее, а да продължи да работи с всички мерки за подкрепа на правителството. И изрази надежда всички програми, които започнаха през Националната агенция по приходите, да продължат да работят.

Десислава Атанасова коментира и ревизиите и рокадите в управлението на агенции, като подчерта, че е нормално за всеки един кабинет да работи със свои доверени лица в политическите кабинети. При заявка за гарантиране на честни избори от страна на служебния кабинет смяната на областни управители, на служители на МВР е разбираемо.

"Но какво общо имат изборният процес с Агенцията по горите или Национална агенция по приходите, или всички агенции, в които бяха извършени смени?", запита Десислава Атанасова.

"Не знам каква е готовността на правителството по отношение на процеса, който предстои във връзка с провеждане на изборите, защото предстои тежък процес по обезпечаване на всички секции с машини", отбеляза Атанасова, като посочи, че не е видяла обява за обществена поръчка за купуване на още 1500 машини.

На въпрос какво има предвид под проверка на машинния вот, тя отговори: "В закона не се съгласиха новите партии на промяната да се запише, че ще бъде контролиран чрез преброяване вотът дали съвпада със записа, който протокола вади от машината".

Атанасова посочи, че сега няма да се броят разписките, които всеки получава от машината и пуска в непрозрачна кутия, които да се сравнят с финалното число от протокола. Според нея с тяхното преброяване ще се повиши доверието в изборния процес.

Какво още каза Десислава Атанасова от ГЕРБ вижте във видеото.  

 

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад