Азерският газ и България - анализ на Калоян Стайков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няколко страни, които искат да се възползват от допълнителните доставки на азерски газ, подписаха меморандум. Азерската страна пое това като ангажимент, а Европа насърчаваше още от миналата година. Това е добра новина, защото очевидно доставяните количества за Европа могат да се увеличат и трасета, по които вървят доставки, се променят. Част от проблемите, пред които беше изправена Европа през миналата година, лека-полека започват да се решават. Това каза в студиото на "Още от деня" Калоян Стайков - главен икономист от Института по енергиен мениджмънт.

Според него обаче никой не може да каже какво означава това за всяка отделна страна. Повечето участници на пазара гадаят какво точно се случи, отбеляза той и допълни:

"Меморандумът е първата стъпка и то не най-важната в тази посока. Унгария, например, започва пазарни тестове, което означава, че дори може да не се възползва от тези количества, ако се види, че няма интерес."

Стайков подчерта, че увеличаването на доставките предполагат увеличаване на добива, защото азерската страна няма свободни количества, които да търси къде да пласира.

"Всички малко или много се подхлъзнаха по високите цени миналата година и че това е новата нормалност - цените от порядъка на 350 евро за мегаватчас на природен газ. Много бързо след август видяхме, че това не е така - в момента е под 40 евро, което означава, че това не е съвсем ясна алтернатива и очакваните печалби, които миналата година изглеждаха много съблазнителни, както с българските ТЕЦ-ове, през тази година вече са доста по-ниски и тази възможност може дори да не се реализира", отбеляза той.

По думите му навлизането на азерската енергийна компания на нашия пазар е добра новина, защото това ще увеличи конкуренцията.  

"Трябва да направим уговорката, че когато на имате един голям доставчик, които доставя огромни количества на сравнително ниска цена - "Булгаргаз", евентуално азерска компания, тогава пазарът лека-полека започва да се изкривява - тоест много е лесно при наличието на два големи доставчика пазарната конкуренция просто да изчезне, да бъде задушена и да останем в една олигополна ситуация - единият, който държи 2/3 от пазара, и другият, който държи голяма част от остатъка", подчерта икономистът.

Какво още каза главният икономист от Института по енергиен мениджмънт вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад