България и Шенген - защо Австрия не ни допуска в общността?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните дни стана ясно, че Австрия препотвърждава своето вето и няма да пусне България и Румъния сухоземно в Шенген. Според бившия заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев нищо не се е променило през последните два месеца.

Наближават европейските избори и австрийските избори и управляващата в момента партия варира между второ и трето място, а водещата там Партия на свободата използва всичко, свързано с миграция, за да атакува правителството и те до есента ще повтарят едно и също, докато не минат изборите там, обясни той.

По думите на бившия заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев промяна в позицията на Австрия няма. Според него не бива да се разглежда като неуспех приемането ни в Шенген по въздух и по вода. Отбеляза, че това е Шенген на два етапа и че точно по този начин и Австрия е била приета.

“Първият етап е много важен и много сложен и е добре да се концентрираме върху него. Предстои много важна и тежка работа по подготовката на потоците, трябва да се съгласуват с въздушния трафик и авиокомпаниите, да се подготви администрацията. Има много важни неща, които трябва да се свършат, преди да започнем да говорим за втория етап.”

Според Керемедчиев трябва да имаме дата за сухоземното ни присъединяване, но нека се съсредоточим върху реалното ни влизане в Шенген, защото ние ставаме от страна-кандидат - страна-член.

 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад