България влезе в листа за най-добри европейски страни за работа за жени

Предаване: 100% будни, 20.04.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България влезе в листа за най-добрите европейски страни за работа за жени. Традиционно скандинавските страни са водещи, особено що се отнася за равенство между половете на работното място.

Скандинавските страни са водачи на прогресивните политики, но ново проучване, проведено преди около месец, показва някои изненадващи нови открития. Чрез оценка на различни фактори, които допринасят за успеха на жените в работната сфера, бе създаден индекс по точки, който определя кои европейски държави предлагат най-добри перспективи за жените професионалисти. Трите критерия са икономическа възможност, жени на ръководни позиции и условия за отпуск по майчинство, а максималният брой точки за всеки е 100.

Спрямо тези индекси България е най-добрата европейска държава за работа на жените с общо 236,6 точки от възможните 300. Наистина впечатляваща информация, но дали е реално водещото място на държавата ни в подобна категория, пропуснати ли са основни показатели и дали наистина жените у нас усещат равноправие в бизнес средата си.

За това в студиото на “100% будни” говори Гергана Куцева – представител на  Българския фонд за жените.

Вижте видеото!