Българската бактерия
Кога и как българското кисело мляко завладява вкуса на Япония
Документален филм
Режисьор: Николай Василев
Оператор:Борислав Георгиев
Музика: Иван Шопов
Продуцент: "Криейтив Снаб" (CreativSnab)
Документалният филм "Българската бактерия" е пътуване в историята към Световното "Експо 70" в Осака, когато Японският император Хирохито посещава Българския павилион и за първи път опитва вкуса на българско кисело мляко. Това е началото на японския интерес към производството му в България и само след година продуктът излиза на японския пазар, като завладява вкуса на всички японци.
*Световното търговско изложение "Eкспо'70" в Осака e продължение на Световното изложение в Париж от 1900. В Париж се открива Айфеловата кула, в Осака е създадена Слънчевата кула. В Япония "Eкспо'70" продължава 183 дни, с над 64 милиона посетители от цял свят, мотото е "Прогрес и хармония за човечеството".
Филмът представя история, интервюта и посещения в Япония и в България - във фабриката на японския гигант "Мейджи", който от 70-те години на ХХ век произвежда кисело мляко "България", във ферми за млекодайни крави "Хорщайн", в компанията "Ел Би Булгарикум" в българското село Студен извор, родно място на откривателя на бактерията Стамен Григоров, където е създаден и първият "Музей на киселото мляко".
*В България се провежда и Фестивал на киселото мляко - през юли в Разград, през септември в Момчиловци.
На българското кисело мляко са посветени и документалните филми
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News