Българската мечта на американеца Брент

Предаване: Панорама, 22.01.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Историята на американеца Брент и неговата българска мечта разказва Катя Тодорова в “Панорама”.

Той дошъл в България малко след падането на Берлинската стена като учител от Корпуса на мира.  Не знаел, че ще попадне в страна, където  мнозина жадуват „американската мечта“, т очно когато той се разделил с нея.

Панорама: „Вас какво ви правеше в Америка несвободен?

Брент Сандер: „Несвободен? Това е интересен въпрос. Там очакванията са да си съвсем перфектен във всичко, да не очакваш никаква помощ от другите. Ако искаш помощ от другите, това значи, че си слаб. И затова всеки се прави на перфектен, а  аз много рано разбрах, че не съм перфектен.”

Човек трябва да внимава какво си пожелава. Така от Калифорния се озовал първо в Добрич, после в София. Станал част от екипа международни учители на фондация “Св. Св. Кирил  и Методий”. Заживял в българския преход, когато тук нямало ток, храната била с връзки, а площадите говорили  за свобода.

Брент Сандерс : „Навсякъде беше толкова тъмно, толкова сиво ,толкова гадно, нямаше светлини и лампи никъде…“

Американецът Брент, обаче, открил и друго. Българите, излизащи от комунизма, изглеждали по-свободни от самия него - американецът способен да отиде, където си поиска.

Брент Сандърс: „Аз като американец още бях повлиян от политическата коректност, така че вашите вицове  малко ме шокираха в началото. Но по принцип разбрах доста рано, че предпочитам истински хора, които казват истината и не се страхуват от такива шеги.  Усещането ми за българите беше, че сте по-свободни, по-истински.”

Все още, обаче, не разбира защо в България хората толкова малко си вярват, не разбира израза „българска работа“.

Брент Сандърс: „Българска - значи лоша работа. Ама всичко е тук /сочи си главата/. Липсва самочувствие. Сега нещата се променени.”

Вече почти 30 години е учител в България. Сега от разстояние Америка му изглежда страшна. Преди време бил привърженик на демократите  и противник на Тръмп. Сега, обаче, не е съгласен да го заличават, защото, според него, Америка има нужда не от нова цензура и политическа коректност, а от честен отговор защо се случва всичко, защо е станала толкова дълбока пропаста между обикновените американци и елитите.

Брент Сандърс: „Има недостатък на истина… Има разделение отвътре… Балканизация на Щатите. Щом хората са толкова един срещу друг, как може Америка да остане силна? Ще видим много неща в Щатите, които не сме виждали - сега тепърва заради Байдън и заради демократите, и заради Китай.”

Минало е много време откакто за първи вижда България на картата. Страната ни още остава неговият избор за живот. Близки до духа му  са Никос Казандзакис и Яворов. Вярва, че свободата винаги е вътрешен избор - няма значение къде си,а кой искаш да бъдеш.

Брент Сандърс: „Хората винаги забравят, че другата страна на монетата на свободата е отговорност, когато правиш своите решения и си отговорен за тях. Много хора обичат някой друг или правителството да прави решенията, защото не искат да поемат отговорност за това… Казват, че лошите времена правят силни мъже. Силните мъже правят добри времена. Добрите времена правят слаби мъже, а слабите хора правят лоши времена. Ние сме точно на тоя праг…”

Според философите най-важният ден е днес каквито и да са времената - добри или лоши.