Българската роза като ядливо цвете

Предаване: 100% будни, 06.01.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската маслодайна роза, символ на България, е известна като най-качествената маслодайна роза в света, а българското розово масло, наричано още „течно злато“, е ценна съставка в козметиката, парфюмерията и фармацията.

По-малко известен факт е, че маслодайната роза дамасцена, освен ценна етерично-маслена култура, е и ядливо цвете. Това прави розата и нейните производни, розов цвят, розова вода и розово масло, интересни съставки за влагане в храни и напитки. Как да я консумираме ще ни разкажат Росица Паунова-Длъгнекова и Ина Абаджиева от Фондация "Ядлива роза".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад