Басейнът

Първият, който се разкрие в тихата любовна игра, ще бъде мъртъв....

Държава: Франция, Италия
Година: 1969
Времетраене: 123 минути
Басейнът
За продукцията

Романтична криминална драма

Режисьор: Жак Дере
В ролите: Ален Делон, Роми Шнайдер, Морис Роне, Джейн Биркин, Пол Кроше

ФАБУЛА


Двойка влюбени прекарват мързеливи слънчеви дни край бреговете на Южна Франция, но любимото им място не е морето, а басейнът в красива вила, където събитията и спомените от последната им среща няма да потънат....


СЮЖЕТ


Жан-Пол е писател, Мариан е журналистка. Двамата са влюбени и се наслаждват на слънцето, секса и чувствата в красива вила в Сен Тропе, в която центърът на удоволствията е басейн.


Почивката им продължава с телефонно обаждане от общия познат Хари - стар приятел на Жан-Пол и бивш любовник на Мариан, който сега е на лятна обиколка в района. Хари е самонадеян и донякъде известен музикант, сноб и бохем. Изненадващо за Жан-Пол, той е поканен от Мариан първо да ги посети, а после и да остане с тях във вилата.

Изненадата е, че Хари не идва сам, а с дъщеря си - 18-годишната Пенелопе.

Четиримата летовници изглежда се чувстват добре заедно и няма нищо притеснително, освен че с жегата навън се покачват и страстите отвътре в голяма тишина - Хари още харесва Мариан, тя е доволна да бъде ухажвана пред погледа на Жан-Пол, той пък иска да предизвика същото и прелъстява малката Пенелопе. Започналата от ревност и скука интимна игра завършва смъртоносно...

ФИЛМЪТ

"Басeйнът" събира на екран зведната любовна двойка от 60-те години на ХХ век - Ален Делон и Роми Шнайдер, сравнително скоро след след раздялата им, която може би не ги разделя. Шнайдер се е омъжила за германския актьор Хари Майен в Берлин и имат син - Давид Хаубенщок. Делон живее с Мирей Дарк след развод с Натали Делон, от която има син Антъни.

На границата между две връзки, Ален Делон залага на третата и настоява за избора на Роми Шнайдер в главната роля за филма "Басейнът" въпреки неодобрението на продуцента Жерар Бейту.

Жерар Бейту се съмнява "как принцеса Сиси ще се съблече по монокини". Вероятно това е една от причните, освен американската връзка с пари и с участието на младата Джейн Биркин, филмът да бъде произведен в две оригинални езикови версии - френска и английска, без дублаж, т. е актьорите изпълняват ролите и на френски, и на английски език, което е феномен, и версиите се разпространяват за Франция и Европа, за САЩ и цял свят, като се различават във времетраенето и голотата в полза на френската версия.

В късно интервю от 2011 Ален Делон споделя, че не гледа този филм заради болезнената раздяла с двама близки за него хора - вечната му любима Роми Шайдер и добрия приятел Морис Рьоне, починали и двамата при трагични обстоятелства.

"Басейнът" е последната интимна среща на Ален Делон и Роми Шнайдер, споделена от екрана с целия свят.

*През 2019, за 50-годишнина от създаването, филмът "Басейнът" е реставриран в 4К-резолюция.

Златна Романова

Роми Шнайдер в "Кафене Сан Суси"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад