Кафене "Сан Суси"

Без страх и съмнения за един изстрел, очакван от години...

Държава: Франция, ФРГ
Година: 1982
Времетраене: 111 минути
Кафене "Сан Суси"
За продукцията

Историческа драма

По еднименния роман на Жозеф Касел

Режисьор: Жак Руфио

В ролите: Роми Шнайдер, Мишел Пиколи, Жан Рено, Хелмут Грим, Герхард Клайн и др.

ФАБУЛА


Уважаван мъж с достатъчно средства и здрави принципи извършва съзнателно убийство на политик, изправя се без страх пред съда и разказва защо го е направил...

СЮЖЕТ


Макс Баумщайн е добър човек и бизнесмен, порядъчно богат и обществено ангажиран с кауза - основал е Международна организация за борба с насилието и с посегателството върху личността и човешките права. Той не би могъл да извърши убийство, но един ден го прави и за това има неудържима причина.

Макс ще разкрие на младата си съпруга Лина каква е връзката от миналото. Убийството е краят на тежък спомен от военните години на Третия райх, когато Елза Винер, германка, избягала в Париж, без връзки, пари и средства като много други, търси спасение - тя винаги е помагала на Макс и също се надява на помощ за арестувания си съпруг, флиртувайки с нацистите. Накрая, въпреки жертвите и униженията, Елза Винер е изиграна. В тази история Макс оцелява и не забравя...

(...)

ИСТОРИЯТА


Историята започва от Третия Райх и нацисткия терор, когато 12-годишният цигулар Макс е подложен на побой и страдания и остава осакатен, зщото е евреин. След убийството на баща му Макс е отведен в Париж от своята вечна спасителка Елза Винер – германка и съпруга на богат издател. Нейният съпруг Мишел е осъден на 5 години в концентрационен лагер.

В Париж Елза Винер е в хотел "Ориент" и се появява на сцената на локал, представена в програмата като "Славеят на Берлин". Немският посланик Фон Легерт е в публиката и впечатлен от нейното изпълнение, той всяка вечер очаква "специалното" й внимание. Самата Елза е ухажвана от френски търговец на вино, който я намира в Париж, за да й предаде пари от съпруга й - срещнал го е случайно във влака точно преди да бъде арестуван. Въпреки желанието и усилията на влюбения вече търговец да й помогне, Елза Винер му поверява Макс и се отдава на Фон Легерт, за да спаси съпруга си. Когато Мишел пристига в Париж, посланикът застрелва и двамата.

Десетилетия по-късно Макс Баумщайн разпознава в парагвайския дипломат нацисткия престъпник и стреля убедено, без да се страхува за бъдещето.

На съдебния процес Макс Баумщайн признава убийството. Като свидетели по делото се явяват търговецът на вино и приятелка на Елза, бивша танцьорка от локала. Показанията им идват от различни житейски позиции, но разкриват ужаса в събитията. Залата е разтърсена и аплодира решителността за възмездие. За вината на Макс съдът произнася условна присъда, но това не е краят...

лед Втората световна война много нацисти се укриват в Южна Америка, в САЩ и Австралия, в Испания и Великобритания, и парадоксално за антисемитската история, повечето от тях са...евреи, убивали и ограбвали евреи.

**Шест месеца след условната присъда Макс Баумщайн и съпругата му Лина са застреляни близо до дома им. Убийците никога не са разкрити.

ФИЛМЪТ

"Кафене "Сан Суси" е филмът с последна и двойна роля (на Eлза и Лина) за актрисата Роми Шнайдер, която го посвещава на сина си Давид Хаубенщок и на бившия си съпруг Хари Майен: "На Давид и неговия баща".

Сценарият на филма е по едноимемен роман на френския белетрист Жозеф Касел, чийто права са откупени от актрисата с идеята синът й Давид да изпълнява ролята на малкия Макс в бъдеща екранизация..

Роми Шнайдер е родена на 23 септември 1938 във Виена, в германско-австрийско семейство на актьори, и първоначално върви по стъпките на майка си Магда Шнайдер, чиято фамилия носи. Баща й е Волф Албах-Рети от Аугсбург. Вторият й баща е бизнесменът Ханс Херберт Блацхайм. с особени семейни отношения.

Голямата артистична слава на Роми започва много рано с иконичния образ на Австрийската императрица в трилогията "Сиси" и оттук нататък всички ще сравняват с нея следващите актриси и продукции в тази история.

Постепенно Роми Шнайдер се измъква от "рамката" и поема в своя нова посока, в която главната роля има Ален Делон. На екрана двамата се срещат в пиесата на Лукино Висконти "Жалко, че е к...". Делон променя Роми така, както Роже Вадим променя Брижит Бардо - от стеснителна и консервативна млада жена я превръща в "жена-вамп". Любовната връзка им носи голяма и обща популярност. Раздялата - също.

Роми Шнайдер снима с Орсън Уелс, Ото Преминджър, Коста Гаврас, Клод Шаброл.

Ален Делон снима с Антониони, Висконти, Рене Клеман, Анри Верньой и Джоузеф Лоузи. Роми не държи толкова на киното като екран за бизнес и слава. Делон се подготвя да продуцира, за да бъде независим , и все повече се усъвършенства.

"Кафене Сан Суси" е последният филм на Роми Шнайдер, натоварен с непосилен трагизъм.
Снимките започват през май 1981, през юли актрисата губи сина си Давид от брака й с германския актьор Хари Хаубенщок, с псевдоним Хари Майен, който се е обесил през 1979. Под въпрос е дали Роми ще снима, убедена е да продължи от Симон Синьоре. Близки и далечни наблюдатели очакват още тъжни събития и опасенията се оправдават. Роми Шнайдер преживява вина, страда неутешимо и умира през май 1982, малко след премиерата на филма, подозренията са за самоубийство с успокоителни.

Посмъртно Роми Шнайдер е номинирана за "Сезар" за ролите си на Лина и Елза във филма "Кафене Сан Суси", наградата печели друга актриса.

*"Сан суси" означава "спокойно, без тревога и грижи" .

Златна Романова

Роми Шнайдер и Ален Делон в "Басейнът"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад