Бащи и деца

Да преживее онова, което винаги e отричал, е наказанието за нихилиста

Държава: Русия
Година: 2008
Времетраене: 45 минути
Бащи и деца
За продукцията

4-сериен тeлевизионен филм

По едниоменния роман на Ив. С. Тургенев

Сценарий: Авдотия Смирнова и Александър Адабашян
Режисьор: Авдотия Смирнова


В ролите: Александър Устюгов, Александр Скотников, Наталия Теникова, Сергей Юрский и др.

Продукция на "Рекун Синема" за Телевизионен канал "Русия"

"Бащи и деца" e нова екранизация по едноименния роман на Иван Сергеевич Тургенев, създадена за юбилейната 200-годишнина от рождението на писателя през ноември 2008.

Снимките са в Спаское-Лутовиново /дома-музей на Тургенев/, в Овстуг - в имението на Фьодор Тютчев и в специално построени за епохата декори на МосФилм.

Сценаристи са Александър Адабашян и режисьорът на филма - Авдотия Смирнова, позната като водеща на телевизионното предаване "Училище за сплетни".

Първата екранизация на "Бащи и деца" е съветска, от 1983 година, с режисьор Вячеслав Никифоров, произведена от "БеларусФилм", по поръчка на Държавния комитет за Радио и Телевизия на СССР.

Романът е определян като най-философския на Тургенев, изследващ връзката между поколенията и не само. Темата е за разминаването между възгледите изобщо, независимо от възрастта.

В сюжета се водят умни разговори с разсъждения за брака и половете, за свободата и дълга, за наследството и любовта. Всеки от героите следва свои правила и идеи, който могат да изиграят лоша шега на някой от най-убедените защитници на своето кредо. Такъв е случаят с Евгений Василиевич Базаров, попаднал в капана на собственото си отрицание. Той е движещата ос на романа. Затова и режисьорът Авдотия Смирнова определя тази екранизация на "Бащи и деца" като "Грешката на Базаров".


Сюжет

В имението на богатия Кирсанов пристига неговият дипломиран син Аркадий, завършил образованието си в Петербург. Аркадий не е сам. С него е Евгений Базаров - самоуверен млад мъж, бъдещ доктор. Между него и старите членове на фамилия Кирсанови се пораждат разногласия по разни въпроси. Антипатията става взаимна.

Всъщност Аркадий Кирсанов и Евгений Базаров са връстници, коренно различни в мислите и поведението си.
Аркадий е уважителен и послушен, той не решава сам, а се съобразява с възрастните или "с поколението, което си отива", както често го критикува Базаров.

Евгений е негова противоположност. Той самостоятелен, уверен и презрителен нихилист, който отхвърля нормите и емоциите като ненужни тежести и слабости. Макар и циничен, Евгений Базаров е умен и харизматичен младеж.

Той върши всичко така, както сам намери за добре, не се съобразява с никого. Безкомпромисен е, презира традициите, не се кланя на авторитети, подиграва се с чувствата и отхвърля любовта. Винаги обвинява Аркадий, че е много слаб и отстъпчив, че го "управляват баща му и чичо му". Но скоро в живота и на двамата младежи се случват събития, които ще изпитат позиците им.

Базаров и Кирсанов отиват на бал в губернията. Там се запознават със сестрите Одинцови. Аркадий харесва Катя, а Базаров се запознава с по-голямата - Анна Сергеевна, за която се носят страннни слухове относно раздялата с първия й съпруг. Анна е сериозна, хладна и величествена.

Двамата приятели са поканен на гости в имението на Одинцови- в Николское. Там се случва онова, което Базаров никога не си е представял. Той се влюбва в жена, която изобщо нe държи на чувствата, точно така, както досега е бил той самият.

Преживявайки по своему романсите си, младежите се разделят. Базаров заминава при своите бедни родители, където ще работи като лекар до...един злополучен пациент.

В имението на Кирсанови се готвят за сватба, не една, а две...

"Бащи и деца" на Тургенев и "Бесове" на Достоевски си приличат - и с героите, и с усещането за стари и нови "ценности". Различни са мащабите на разгръщане на ужаса в двата романа, но мислите, наблюденията и тревогите за обществото и времето са същите, независимо че Тургенев и Достоевски водят война помежду си.

Златна Романова

"Бесове"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад