Бесарабски българи събират дарения за Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доброто не спира и в най-тежките времена! С всеки изминал ден от началото на войната в Украйна международната вълна от съпричастност не стихва. Софи Цветкова се включи от един от складовете в столицата, където по инициатива на Центъра на бесарабските българи у нас събират всякакви дарения за украинските граждани и предлагат помощ на всеки, който се нуждае.

Топли дрехи, обувки, одеяла, всякакви необходими консумативи и продукти са събрани в склада. Координаторът на инициатива "Отворени врати за украинци" Андрей Николов разказа пред БНТ, че много хора се отзовават и помагат в създалата се ситуация. Опитват се да настанят хора от Украйна, както и да изпратят хуманитарна помощ там.

По думите му за него е била приятна изненадата да установи колко много българи имат големи сърца. Включват се много хора, трогателен е бил жестът на възрастен човек, донесъл малко пакетче и дарил 5 лева на инициативата.

Хора предлагат настаняване, предлагат транспорт, целия процес по издаване на документи е поет от "Отворени врати за украинци". Предлага се и работа с психолози за бягащите от войната, които преживяват стрес. Има нужда от детски психолози, от хора, които говорят руски и украински.

Ще се организира и детски кът. Необходимо е да се осигури празен офис, който да се използва за контактен център.

Вижте още подробности във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад