Безплатните лекарства за COVID - проблеми и решения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От днес пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства.

В разкритите около 50 такива зони към ДКЦ-тата и медицинските центрове ще могат да им се правят прегледи, лабораторни изследвания и рентгенови снимки.

Така за първи път Националната здравноосигурителна каса ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия, като условието е преди това тези пациенти да преминат преглед през медицинските центрове, които са определени от Министерство на здравеопазването като ковид зони.

Според общопрактикуващите лекари в Пловдив при тази организация джипитата се изключват от наблюдението и лечението на болните, голяма част от които са техни пациенти.

Д-р Костадин Сотиров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив изрази притесненията си от тези промени и от факта, че само ковид кабинетите могат да изписват безплатните лекарства.

Д-р Димитър Петров, зам.-министър на здравеопазването отговори, че не вижда проблем, защото има ясна регламентация на ковид зоните. "Те имат няколко задачи да концентрират на едно място диагностика, лабораторни изследвания, да освободят от бщопрактикуващите лекари, в смисъл да не се смесват потоци при тях, да продължат лечението на хронично болните", заяви д-р Петров.

Маргарита Грозданова - фармацевт също сподели своето мнение. Тя смята, че това е поредното вменяване на допълнителна длъжност на аптеките, без тази длъжност да е обезпечена финансово.

 

Вижте целия разговор във видеото.