Безпрецедентен цирк около предаването на властта в САЩ

Предаване: 100% будни, 20.01.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Събитията в САЩ в началото на новата година потресоха целия свят. Джордж Буш-младши заяви, че нахлуването в Конгреса е събитие, достойно за „една бананова република“. Германският външен министър Хайко Маас призова, че „Тръмп и неговите поддръжници трябва най-накрая да приемат решението на американските избиратели и да спрат да тъпчат демокрацията“. Британският премиер Борис Джонсън нарече събитията „позорни“ и заяви, че САЩ „се застъпват за демокрацията по целия свят и сега е жизненоважно да има мирен и подреден трансфер на власт“.

По-късно днес, Джо Байдън ще положи клетва като нов американски президент и целият свят е вперил поглед във Вашингтон. Опасенията от нова вълна на насилие по време на церемонията наложи драстични мерки за сигурност. Около Капитолия са разположени близо 15 000 войници от националната гвардия. 

Под въпрос ли е демокрацията в САЩ и доколко е разделено обществото между поддръжниците на Байдън и Тръмп – това са само част от темите, които коментираха международните редактори на БНТ – журналистите Биляна Бонева и Милен Атанасов, в студиото на "100% будни".

Вижте видеото и подробности за „Американската мечта“ - най-новата тема в подкаст поредиците на БНТ. Обществената телевизия е първата, която активно развива този нов формат за актуални теми, а съдържанието може да бъде слушано по всяко време и от всяко място.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад