BG невероятни разкази за един съвременен българин

Може ли Бай Ганьо да бъде някой друг днес....

Държава: България
Година: 1996
Времетраене: 60 минути
BG невероятни разкази за един съвременен българин
За продукцията

2-сериен телевизионен филм

Сценарий: Георги Дюлгеров, Светослав Овчаров
Режисьори: Георги Дюлгеров и Светослав Овчаров
Оператор: Стефан Христов
В ролите: Меглена Караламбова, Маргарита Гошева, Александър Дойнов и др.

Продуцент: "Профилм", БНТ

ФИЛМ
"Незнайно как Бай Ганьо напуска картината, в която убива своя създател, и се преселва в реалността. Там той бива взет за някой друг и тутакси е подложен на яростни критики и заплахи, които го принуждават да се върне обратно и завинаги да остане в своя картинен свят". Александър Янакиев, "Енциклопедия "Българско кино". Титра. София, 2000

1 част


В наши дни пари, естествено, няма. Ентусиасти искат да осъвременят експозицията в Музея на Алеко Константинов. За целта канят Спонсор. Кълбовидна мълния предизвиква съживяване на Бай Ганьо от карикатурата на Илия Бешков - "Бай Ганьо убива своя автор". "Героят" излиза от картината и се представя за Спонсора. Сто години след убийството на Алеко помъдрелият Бай Ганьо търси начин да се реабилитира. Той с огромен интерес се запознава с идеята на уредничката на музея и на младата Ана. Оживяват сцени от живота на писателя и на героя му. Разказвайки, уредничката и Ана водят постоянен спор, защото имат различна трактовка на произведението на Алеко Константинов. Едната се придържа към класическото тълкуване на творбата, а другата непрекъснато оборва предаваната години наред "щампа".


2 част

У Бай Ганьо се пораждат нежни чувства към младата Ана заради желанието й да смъкне ореола на Алеко Константинов и да оправдае неговото непристойно поведение. Думите обаче не скриват позора и срама от действията на "ганьовщината". Греховете и яростните критики принуждават представилия се за Спонсор Бай Ганьо да разкрие кой всъщност е той и да се върне обратно и завинаги в своя картинен свят.

*Действието във филма е представено на фона на исторически забележителности в България, визуализирани с помощта на "блубокс" в Студио 3 на БНТ
В историята са включени откъси от Биографията на Алеко Константинов, написана от Пенчо Славейков, спомени на вуйна му Екатерина Иванова, фрагменти от Алекови произведения, от филмите "Бай Ганьо" на режисьора Васил Гендов и от "Бай Ганьо тръгва по Европа" на режисьора Иван Ничев.
Показани са картини на Иван Мърквичка, рисунки на Илия Бешков и Борис Ангелушев.
Декорите са в Етнографски музей - Пловдив и в Къща-музей на Алеко Константинов в Свищов.
Участват студенти от класа на проф. Надежда Сейкова в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

"Бай Ганьо тръгва по Европа"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад