Битките за Европа: "Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите"

Филм за триумфа на българите при Сливница под прякото командване на Княз Александър Първи

Държава: България
Година: 2017
Времетраене: 40 минути
Битките за Европа: "Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите"
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Степан Поляков
Режисьор: Степан Поляков
Оператор: Момчил Александров
Режисьор по монтажа: Цветелина Василева
Музика: Валери Пастармаджиев
Изпълнителен продуцент: Вивиан Бояджиева
Продуцкия: БНТ, Five Star Media

"Сливница: Капитаните печелят срещу Генералите"

В епичната и решителна битка край Сливница през Българско-сръбската от 1885-а година българите печелят сензационно пред очите на цяла Европа и опазват Съединението си с Източна Румелия /от същата година/. Съединението на Княжество България е първият и може би най-важен политически акт в новата ни история. Иницииран от българските патриоти и подкрепен от младия тогава владетел, този фундаментален факт разтърсва цяла Европа. Сърбия напада обединилата се държава. Под командването на княз Александър Батенберг, начело на армията, офицери и воини започват битката край Сливница и Алдомировци. Дуелът тогава е капитани срещу генерали, поручици срещу майори. Резултатът е победа на България и вписване на битката в аналите на световната военна история.

"Капитаните печелят срещу генералите" представя непоказвани архивни кадри и снимки с автентични възстановки и първокачествена анимация на карти и диаграми от сражения. На Нешков хълм край сръбския град Цариброд /Димитровград е едно от последните и твърде кръвопролитни сражения по пътя на българите към стратегическия Ниш. Докато Цариброд все още е на българска територия и непосредствено след войната, българите извършват рядък жест, като издигат паметник на загиналите и от двете страни – и българи, и сърби. Заповедта е: "Еднаква почит за всички загинали – те са се сражавали за родината си!" 133 години по-късно жестът е върнат от сръбска страна. Община Цариброд посрещна и осигури всички удобства за работа на българския екип от "Битките за Европа".

Битките за Европа: Никопол - последната столица

Битките за Европа: "Плевен: Краят на войната. Началото на Европа"

DEUS NOBISCUM /Съ нами Богъ/

Five Star Media Group

ПРОДУКЦИЯТА
Съвместна продукция на Българската национална телевизия и Продуцентска къща "Файв Стар Медиа Груп", документалната поредица "Битките за Европа" разказва за някои от съдбоносните и значими битки през вековете в Централна и Източна Европа. Такива са последният Голям кръстоносен поход и сражението край Никопол, битките край Варна на войските, предвождани от Владислав ІІІ Ягело, известен като Владислав Варненчик, обсадата на Плевен през десетата Руско-турска война, битката за Сливница на прага на Първата Световна война и др.Със снимки на територията на 10 държави, филмите се позовават на многогодишни изследвания на историци и военни специалисти. Включени са архивни кадри, документи и литература, отразяваща атмосферата на отминалите времена с игрална възстановка на събития и герои.

"Битките за Европа" представя големите стратези и военачалници, еволюцията на оръжията, живота на владетелите и обикновените войници, страданията на мирното население.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад