DEUS NOBISCUM /Съ нами Богъ/

"Какво не чу Европа от собствената си история през ХІХ и ХХ век? Какво се обърка за един век на Стария континент?"

Държава: България
Година: 2019
Времетраене: 40 минути
DEUS NOBISCUM /Съ нами Богъ/
За продукцията
Всички епизоди

5-серийна документална поредица

Сценарист и режисьор: Степан Поляков
Главен оператор: Момчил Александров
Музика и аранжимент: Митко Щерев
Режисьор по монтажа: Цветелина Лямова

Изпълнителни продуценти: Георги Андреев, Вивиан Бояджиева
Директор продукция: Юлия Николова
Продуценти: Степан Поляков, Момчил Александров

Диктори на български: Веселин Калановски, Георги Георгиев-Гого

Какво не чу Европа от собствената си история през ХІХ и ХХ век? Какво се обърка за един век на Стария континент?
Кое остана скрито зад позлатените портали и кристалните прозорци на дворците? Къде са пропуските в събитията? Кои държавници бяха обречени?

Поредицата DEUS NOBISCUM e впечатляваща фреска за Третото българско царство в неразказваната история на Европа.

София, Версай, Дармщат, Велико Търново, Санкт Петербург, Eвксиноград, Лондон, Русе, Кобург, Балчик, Москва, Царска Бистрица, Асизи, Плевен, Виена, Стара Загора, Банска Щявница, Плевен, Варна, Вроцлав, Верона, Залцбург, Баня Лука, Страсбург, Берлин, Киев, Грац, Сан Марино, Врана, Верона, Страдфорд на Ейвън - по тези места минава историята на България и на целия континент.

Хрониката започва от основаването на Първата българска държава, минава през Второто царство, падането под Османско владичество, съхраняването на духовността в Атон и бурните събития от 1878-а до 1947-а. Основните фигури са трима монарси – Княз Александър Батенберг, Цар Фердинанд І, синът му – Цар Борис ІІІ, техните княгини, князе....

"Трима владетели са отдадени на своето царство и никой от тях няма да завърши земния си път щастлив. Принцове и принцеси, морганатически бракове, враждуващи династии, бащи и синове. И като в Шекспирова трагедия, "за тях не съществува изход". Блясъкът на европейските монархии ще бъде залят с кръв, а монарсите по библейски ще изкупуват грехопадението на човеците до края на дните си..."

Историята във филмите е представена по теми: "Третата държава". "Възкресение на Изток"; "Любимото дете на Европа", "Князът на Обречените"; "Царят. Императорите. Рим – Бдението"; "Баща срещу син, Син срещу баща. Държавата"; "Два пъти кръщаван. Два пъти погребван – Монархът".

Документалната поредица DEUS NOBISCUM е заснета с кинокамера, в 13 държави и 36 града, сред знакови места в Европа – дворците Петерхоф, Ермитажа, Шьонбрун, Версай, Бъкингам; манастирите "Свети Франциск" в Асизи, Атон, "Комбург" в Кобург. Използвани са уникални видео и фотоархиви.

Автор на музиката и аранжиментите е Митко Щерев, който създава над 30 музикални теми от различни епохи в класическата музика - с готика и предкласика.

Началото на снимките е в края на 2015 година, в двореца "Врана". Във филма лично участва и Цар Симеон ІІ - потомък на Краля Слънце Луи ХІV, на последния френски крал от Бурбоните - Луи Филип, и първи братовчед на Английската кралица Елизабет, към която неформално се обръща с "Братовчедката Бети".

Продукцията е съвместен проект на Продуцентска къща "Файв Стар Медиа Груп" и Столична община, с подкрепата на Министерство на отбраната, Външно министерство, общините Русе, Плевен, Пловдив, БНР и други институции по места.

Премиерата е на 16 септември 2019 в Дома на киното в София.

*Deus Nobiscum е първият девиз на Третото българско царство. Използван е по-рано в Русия и Германия, които оказват най-голямо влияние върху България през тази епоха, но по същество е боен вик от късната Византийска империя, изразяващ проекцията за Небесно царство на Земята. **(Според авторите България в много по-голяма степен от Русия е наследник на наследството на Византия)

Степан ПОЛЯКОВ:

"След изтощителни войни започва нова епоха от историята на Европа. На картата й са се появили държави, които са престанали да съществуват в продължение на векове. България, Гърция, Сърбия… Милиони европейци гледат с огромни надежди и ентусиазъм на зараждащия се нов световен ред. Но те не знаят, не подозират дори, че предстоят най-кървавите и драматични сто години в историята на цялото човечество.


Европа е обречена на колизии, но картите все още не са раздадени, предстои нареждането на един много сложен пасианс. В този пасианс (Наполеонов да го наречем) е включена цялата аристокрация на континента. По това време Европа, с няколко малки изключения, е управлявана от монархии, а начело на всички тях стоят монарси, повечето от които роднини по една или друга линия, в една или друга държава. Те говорят неофициално помежду си, имат своите собствени вражди, любови, спорове…

Европейските страни са управлявани паралелно, от правителствата си и надправителствено – от монархическите кръгове. Това е архетипен модел на Европейския съюз. Тук обаче в много по-голяма степен действията на монарсите влияят на политиката, повече отколкото институциите. А всяко тяхно решение е изпълнено с драматизъм, с обреченост. Каквото и да предприемат, те водят народите си към трагедии

"Зло – добро, добро и зло, от едно са потекло, между тях и ний летим. Хайде, в смраден лъх и пъклен дим!", както започва "Макбет"...

"Това е разказ за значението на новоосвободеното Българското царство през онези бурни години. Това е скъсаната страничка от общата ни европейска история, която не бе позволено на България да разкаже". Степан Поляков

_______________________________

Историята на Европа, България и света е непрекъснат цикъл от причинно-следствени връзки, които не стигат само до брачни съюзи и съперничества на фамилии и династии. Територията е много по-голяма, "страницата" е много дълга и ключът е много по-стар, за да се открие в последните два века, с последните монарси...

DEUS NOBISCUM /Съ нами Бог/ Army Media

Други филми на екипа за историята:

"Имало едно време три царства"

"Битките за Европа"

Битките за Европа: Никопол - последната столица

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад