Благоевградската болница вече има функциониращ кабинет за бързи и PCR тестове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В благоевградската болница вече имат функциониращ кабинет, в който се правят бързи тестове за коронавирус. Той е открит още през лятото и не е спирал да работи от тогава. Освен бързи тестове, след диагностика в кабинета пациентите се препращат към съответното лечение: болнично или домашно амбулаторно лечение. В кабинета се правят и PCR тестове.

Пунктът за тестване към многопрофилната болница в Благоевград е с отделен вход, за да не се смесват потоците от хора със съмнения за коронавирус и такива с други оплаквания.

"Всъщност това са две помещения, свързани едно с друго с отделен вход, които се намират в близост до спешно приемно отделение, там приемаме болни, имаме от тези колони за измерване на температурата, съответно могат да се направят бързи тестове и да се насочат пациентите към спешно приемно, към рентген и така”, обясни директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.

Бързите тестове, които се правят тук, са безплатни, а специалисти, които да работят в пункта, засега има.

"В тези два кабинета работят , които в момента се обучават за специалност”, допълни директорът.

Хората, решили да посетят този пункт, трябва да имат симптоми за коронавирус.

"Не е нужно направление, както не е нужно и направление в спешно приемно отделение. Във всички случаи, преди хоспитализация трябва да има и PCR направен, това е най-точният тест, другите са ориентировъчни, в общи линии”, каза още директорът.

Областната болница в Благоевград може да разкрие до 120 легла за лечение на пациенти с усложнения от COVID-19. Здравното заведение приема и пациенти от други градове от региона, където вече всички легла са заети.

“Съпругът ми е със симптоми, от една седмица е болен, връщат го, понеже не беше направил още пневмония, от Сандански съм аз и днес просто вече стигнахме до Благоевград, защото вече е с пневмония и 6 дена не пада температурата под 38 градуса. Ще ви кажа директно, казаха ни, че нямат направления за COVID, единствената пътека е пневмония”, разказа жена на пациент.

 "Болните, които връщаме, се записват в една тетрадка и се следи тяхното състояние. Много голяма част от персонала е болен, всички сме на краен предел”, разказа д-р Огнян Богоев – завеждащ "Вътрешно отделение” към Югозападна болница – Сандански.

"Липса на кадри има навсякъде, има и при нас, но искам да подчертая, че за момента се справяме”, категоричен беше директорът на благоевградската болница.

В Благоевградска област случаите продължават да нарастват с бързи темпове. Най-много доказани заразени има в Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад