БЛС: Електронното направление за PCR тестове може да заработи до няколко дни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Иван Маджаров, председатле на Българския лекарски съюз, е на мнение, че вече е започнало укрепване на доболничната помощ, междинния елемент между общопрактикуващите лекари и болничната помощ. Така нареченната специализирана помощ в медицинските центрове за известно време е била забравена откъм организация и финансиране.

„Затова решението да получат медицинските центрове сега по 30 хиляди лева на месец, за да организират COVID зона е добро и смятам, че ще заработи в оперативен план възможно най-бързо.“

Електронното направление за PCR тестове би трябвало да го има до няколко дни, каза д-р Маджаров като се позова на информация от имформационното обслужване на здравната мрежа.
Той обърна внимание на обстоятелството, че при новите мерки, коитопо решение на правителството ще бъдат финансирани от НЗОК,  БЛС и Здравната каса ще трябва да работят в тясна координация и бързо – в рамките на ден-два – да осъществяват финансирането. А това, според него, ще бъде трудно поради бюрократични пречки. Именно затова БЛС алармира за облекчаване на този режим в сегашната ситуация, когато не трябва да се губи време.
По отношение на бюджета на Здравната каса Маджаров каза, че исканията на лекарите са били подсигурени, но за съжаление през резерва.

„...За съжаление подсигурено през резерва, което поставя касата в условия, в които догодина, 2021 г. няма да има да има практически резерв, защото той ще бъде предварително разпределен по различните параграфи.“

Все пак лекарът смята, че Законът за бюджета на НЗОК за първи път е включил възможността при недостиг, особеноза борбата срещу коронавируса, ще може да се възползва от буфера, който е предвиден в бюджета на държавата.

Целия разговор вижте във видеооткъса.