Богдан Богданов: Реалистичният срок за отпадане на дерогацията е 12 месеца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че отпадането на дерогацията на руския петрол в предвидения 30-дневен срок крие сериозни рискове.

"От една страна доставка на суров петрол. Това, което видяхме, е, че в последната една година нямаме направена почти никаква подготовка. "Лукойл" не бяха подали план-график, не бяха дали конкретните мерки и стъпки, които ще предприемат. Това се случи в началото на месец септември. Това е и една от причините ние да базираме нашите изчисления на доклад, изготвен и от Съвета по сигурността към Министерския съвет. И там сме отчели конкретните рискове".

Той уточни, че единият риск е доставката на суров петрол. Вторият риск при договаряне на нови количества, които, ако са извън Босфора доставчиците, това отнема логистично време, за да стигне до рафинерията. Работата на рафинерията е организирана така, че да има ритмични доставки с по няколко танкера на месец, или средно по един танкер на 6 дни. При отпадане на дерогацията ние трябва да имаме договорени количества качествен суров петрол, и то с ритмични доставки. Те трябва да са и на сравнително ниска цена и при осигурен транспорт до пристанище "Росенец". Капацитетът на работа на рафинерията трябва да бъде запазен, каза Богданов.

Според него реалистичният срок за отпадане на дерогацията е 12 месеца, или 1 октомври 2024 г.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад