Богдан Кирилов: Ваксината на "Астра Зенека" няма да бъде изтеглена засега

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не се обмисля изтегляне на ваксината на "Астра Зенека". Това заяви в "Денят започва" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. ЕМА го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия. Разбира се, на локално ниво ако има проблеми, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага, обясни Кирилов.

Той препоръча хората, ваксинирани с "Астра Зенека", да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза, но при лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза, и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина.

В България най-много дози са приложени с ваксината на "Пфайзер - Байонтек". В последните седмици се е повишил делът на РНК-ваксините, това, което се очаква в следващите седмици, е значително количество от "Пфайзер - Байонтек".

По отношение на ваксината на "Янсен" това, което е постъпило като информация от приложението в САЩ, засега са известни 8 случая на нежелани реакции, като един от тях е настъпил по време на клиничните изпитвания, а 7 от тях са след издаването на разрешението за употреба. Като приложените дози в САЩ са близо 7 милиона, т.е. честотата е много ниска.


Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад