Бомбардировката

Кой помага в съдбовната битка между Япония и Китай

Държава: Китай, САЩ
Година: 2018
Времетраене: 121 минути
Бомбардировката
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Ксяо Хен
В ролите: Брус Уилис, Йе Лиу, Ръмър Уилис, Уилям Чан, Уей Фан, Ейдриън Броуди, Кийт Силитоу, Ган Ву, Су Ма и др.

През Втората световна война Япония напада Китай. Започват бомбардировки над градовете.

Американски офицер е избран от Китайското правителство за консултант и инструктор на китайските въздушни сили. Летецът Джак организира, тренира и ръководи авиоотряд, за да могат китайците да отвърнат на японските удари.

Междувременно в Чунцин - градът, претърпял най-много удари - "6 години и половина" (т.е. и преди войната(....), се провежда състезание по маджонг -

китайска игра, чието име се превежда като "Врабчета", правилата й са много и различни, произходът също варира - дали е започнала от Конфуций или от императорския двор не е ясно, освен че е била забранена в страната през комунизма. Представя се като "игра за ума" и много прилича на табла, но с карти и странни номера в късмета.

Отбелязва се, че филмът "Бомбардировката" е създаден по действителната история на Клеър Лий Шено - американски военен пилот, известен като командир на "Летящите тигри" от Военновъздушните сили на Китай през Втората световна война. Битката за китайския град Чунцин се счита за съдбовна за изхода от войната, както и...Сталинградската.

Продукцията е посветена на 70-годишнина от победата на Съюзниците и края на Втората световна война. Освен Брус Уилис и Ейдриън Броуди в екипа на китайския режисьор Ксяо Хен зад кадър участва и Мел Гибсън, като сценограф.

Оригиналната дължина на монтирания филм била 5 часа. "Бомбардировката" трябва да прилича на военен епос и видимо на екрана се появява китайска пропаганда с холивудски звезди, технологии "а ла видеоигра" и... със стилистиката на "Броненосецът Потьомкин" /1925, реж. Сергей Айзенщайн/.

Златна Романова

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад