Борис Тадич пред БНТ: Основната траектория на Сърбия е членството в ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В рамките на 10-ия глобален форум в Баку екип на БНТ разговаря със сръбския президент в периода 2004-2012 Борис Тадич.

Ние сме членове на Движението на необвързаните държави, то се възстановява на фона на конфронтацията между големите сили. Искаме да бъдем стратегически партньор за тях на Балканите. Основната траектория е от 2000 г., когато свалихме Милошевич - членство в ЕС.

Тадич изрази надежда, че сегашното сръбско правителство ще запази тази стратегическа ориентация не само на думи, но и като осъществява реформи.

Вижте и още в интервюто на Симеон Иванов.

Споделяте доста позитивни отношения с Китай. Поддържате добри взаимоотношения с Русия, за което сте критикувани. По същия начин междувременно сръбската държава се стреми да се интегрира в Европейския съюз. Това ли e модерната философия на сръбската външна политика?

Това е многовекторна политика, което е доста обичайно за Югославия, за Сърбия. Ние сме членове на Движението на необвързаните държави. И сега виждаме, че Движението на необвързаните държави се възстановява по някакъв начин в аспекта на конфронтацията между Големите сили – Русия и САЩ, и Европейския съюз в този контекст. Китай се превръща в глобална сила и ние искаме да бъде стратегически партньор за тези големи сили на Балканите. Но основната траектория за Сърбия е от 2000 г., когато свалихме Милошевич - членство в Европейския съюз. Аз съм президентът, подписал стратегическото партньорство с Китай, ние имаме ползи от него. Китай инвестира много в Сърбия, строи инфраструктура и това е много добре за нас. Мисля, че и в други държави се усещат ползите от това. Някои държави е възможно да страдат, но за нас има ползи.

Ние сме имали добри отношения с Русия – отношения в исторически план, също като България. Това е съвсем нормално, с оглед на историческите връзки, които имаме. Но по време на управлението ми имахме известно напрежение между Сърбия и Русия. Тъй като аз формално продължавах нашата стратегическа ориентация в посока Европейския съюз, както и създавах възможно най-добри отношения с НАТО като бивш министър на отбраната. Но за да сме ясни – ние вървим по пътя към Европейския съюз.

Надявам се, че настоящото правителство ще запази тази стратегическа ориентация не само на думи, но като осъществява реформи. И това е ситуацията, това е политиката на Сърбия.

Г-н Президент, Вие казвате, че по същество съвременната външна политика на Сърбия e и продължение на тази от епохата на Югославия. Така ли е?

В известен смисъл - да. От гледна точка на външната политика Югославия беше добре позната и високо уважавана в многостранните институции. Вътрешно аз се борех с диктатурата, комунистическата диктатура на Тито, когато бях млад студент. Тогава бях член на нелегална организация на студенти в подкрепа на демокрацията и на членството в Европейския съюз, но на международната сцена – по това време имахме много добра позиция.

Някои хора спекулират, че войната в Украйна може да се пренесе и в Западните Балкани. Имате ли доверие в мира на Балканите, на Западните Балкани?

Имате ли по-лесен въпрос за мен?

Тук няма лесни въпроси.

Питате ме за прогноза. Но никой не може да предвиди какво ще бъде положението с войната в Украйна след една година и последиците от тази война в една по-широка перспектива. Много трудна ситуация. Ние живеем в един взаимосвързан свят. Цялото общество, човечеството е като човешко тяло. Всичко, което се случва в едни клетки на тялото, оказва въздействие върху другите клетки. Ако някой разпалва война на 600 км от моята държава, това променя целия мащаб в района. България и Сърбия и целите Балкани са в много опасна ситуация, когато имаме такова предизвикателство и такъв проблем в Украйна. Тази война за мен е абсолютно неприемлива. Тази агресия на Русия срещу една суверенна държава – Украйна, държава член на ООН – е абсолютно неприемлива. Но ако говорим за политическа реалност, непосредствено след като Путин започна тази инвазия в Украйна, Ердоган заплашваше Гърция може би да завземе няколко острова. Така обяснявам на вашите хора последиците от тази война в една по-широка перспектива. Това е много опасно. Сега говорим за потенциално нахлуване в Тайван. Това може да промени мащаба на света. Той в момента е центриран между САЩ и Европа. Но в бъдеще може да бъде изместен към Тихия океан и никой не е в състояние да предскаже какъв ще бъде крайният резултат от каквито и да е действия в Тихия океан, които може да унищожат целия свят. Ние живеем в изключително опасна част от историята на човечеството и се надявам да имаме по-отговорен лидер за предизвикателствата, пред които се изправяме днес.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад