Бостънците

Феминизъм и консерватизъм в прикрити страсти ...

Държава: Великобритания, САЩ
Година: 1984
Времетраене: 120 минути
Бостънците
За продукцията

Драма

Режисьор: Джеймс Айвъри
В ролите: Кристофър Рийв, Ванеса Редгрейв, Джесика Танди, Маделин Потър и др.

СЮЖЕТ

Бостънската феминистка Олив Чансълър и нейният далечен роднина Базил Рансъм – адвокат с консервативни убеждения, си съперничат за сърцето и ума на младата и лековерна Верена...

ФИЛМЪТ

"Бостънците" разказва провокативна "романтична" история след Гражданската война в САЩ.
През 1875 млада жена със свободолюбив дух попада в капана на чувствата и пристрастията между активна суфражетка от Бостън и консервативен адвокат от Юга на Мисисипи. И двамата ментори на невинността искат да я спасят...
Сюжетът разкрива интимни връзки, политически промени, класови различия и заблуди.


Филмът е по едноименния роман на писателя Хенри Дмеймс, любим автор на режисьора Джеймс Айвъри, екранизирал също "Европейците" (1979) и "Златната купа" (2000), в традиционен екип със сценаристката Рут Прауър Джабвала и продуцента Исмаил Мърчант, който описва общия им път така:

"Това е странен брак. Аз съм индийски мюсюлманин, Рут е германска еврейка, Джеймс е американски протестант. Някой веднъж ни описа като Триглавия Бог. А може би са имали предвид Триглавото чудовище". Исмаил Мърчант

*"Бостънски брак" е популярна форма на съжителство между жени без мъжка подкрепа, от края на ХІХ век.
За екранизацията Джеймс Айвъри споделя, че е бил вдъхновен не само от романната история на суфражетката Олив, но и от сестра си Алис, която също живеела във форма на "бостънски брак" с друга жена.

Историята в "Бостънците" засяга ентусиазма и привидностите в идеите и причините, плъзгащи се по тънката червена линия на отношенията между наивна дебютантка, традиционен професионалист и загрижена феминистка или просто ревнива хомосексуалистка.

Във филма младата актриса Мадлин Потър дебютира в главна роля на голям екран сред ветераните Ванеса Редргейв, Маги Смит и Кристофър Рийв.

Златна Романова

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ
Номинации "Оскар", "Златен глобус", от БАФТА, от критиката в Лос Анжелис и Ню Йорк за главна роля на Ванеса Редгрейв и за костюми на Джеймс Бийван и Джон Брайт (1984-85)
Награда "Златен паун" за най-добър филм от Х Международен филмов фестивал в Индия

**Филми на Джеймс Айвъри:

"Квартет"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад