Бюджет 2022: Къде се разминаха тристранните партньори?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква да е данъчната политика у нас и какъв да е размерът на минималната работна заплата и максималният осигурителен доход? Това са част от темите, по които синдикати и работодатели не могат да постигнат съгласие в рамките на дискусията за Бюджет 2022.

Дебатът се пренесе и в студиото на "Денят започва" след като вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа по проектите на бюджетните закони за 2022г.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" минималните доходи, минималните осигурителни прагове и максималния осигурителен доход за "ябълката на раздора" с работодателите.

От синдиката настояват за реформа в данъчната система, която да включва въвеждане на необлагаем минимум, намален ДДС за стоки от първа необходимост и увеличен данък върху печалбата.

Според Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара промените в данъчната система биха отблъснали чуждите инвестиции у нас.

Той определи проектобюджета като инерционен, вместо реформаторски и призова да не се стига до свръхфинансиране на нереформирани сектори у нас. По думите му този бюджет няма да реши проблемите с тока, здравеопазването и с други области, които са критични.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад