Метеорологът Анастасия Стойчева: НИХМ трябва да остане политически независим

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доста динамично време ни очаква в последните дни на януари и началото на февруари. Още на 1-2 февруари ще премине атмосферно смущение, с което вероятно ще донесе ново понижение на температурите, валежи от сняг във високите котловинни полета и в много райони на Северна България и по-съществени валежи от дъжд в Югоизточна България. Това каза в студиото на “Денят започва” метеорологът гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - ръководител на отдел "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

Около 5-6 февруари ще е следващата подобна обстановката - отначало със затопляне, а след това застудяване. През февруари често облачността ще е значителна с условия за валежи от дъжд и сняг. В планинските райони ще вали сняг, а в равнинната част - предимно дъжд. Минималните температури през първото десетдневие няма да са толкова ниски, а максималните често ще са над 0 градуса. От 6 до 20 февруари валежите ще бъдат по-малко вероятни, а температурите ще са сравнително високи - около и над нормите.

Анастасия Стойчева коментира и казуса с преместването на НИМХ от МОН към МОСВ и предложенията за промяна в начина на финансиране на института.

Принестяват много въпроси, които остават без отговор, не е само пропускът с нашия бюджет, каза тя. Досега директорите на НИХМ са назначавани от министъра по предложение на Научния съвет - научното звено на института, което е от 15 човека. Директорът винаги е бил “човек от науката”, подчерта Стойчева.

“Ако остане точката нашият директор да се назначава директно от който и да е министър, той ще бъде политически зависим. Досега нашият институт е бил политически независим, не се влияе от ничии интереси, Надяваме се, че и този пропуск или недоглеждане ще бъде отстранено”, допълни метеорологът.

Какво още каза Анастасия Стойчева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад