Бюджетът: Параметрите са ясни, какво да очакваме - коментар на Любомир Каримански и Лъчезар Богданов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не съм оптимист, че бюджетът може да бъде в 3-процентен дефицит, защото първо, полугодието преполови с т.нар. удължителен бюджет, второ, ведомствата не направиха нищо по отношение на капиталовите разходи и други дейности, но най-вече заради това, че пети пореден месец имаме спад в индекса на промишленото производство и това е притеснително. Това заяви в студиото на "Още от деня" икономическият анализатор Любомир Каримански.
 
"Имаме и спад на темпа на инфлацията. Това няма да налее допълнителни приходи в държавната хазна. Важно е да се отбележи, че до този момент, в годините, в които сме имали нормални ръстове на икономиката, данъчно-осигурителните приходи са растяли средно с около 10%, а сега се предвижда те да нарастнат с 14%, в година, в която ще имаме спад на икономическия ръст и проблеми в инвестирането на средства." 

В Института за пазарна икономика сме коментирали някои идеи за свиване на дефицита, които виждаме, че са намерили място в това, което обяви министър Василев, като дивидента за държавните предприятия, намаление разходите за издръжка, каза икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

По думите му, има големи рискове, най-очевидният от които е, ще има ли или не плащания по Плана за възстановяване и по-точно дали парламентът ще успее да приеме всички закони, които си е заложил в графика. Друг проблем е събираемостта на приходите, където също има проблеми.

Вижте целия разговор във видеото.    


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад