Църква и история - в задънената улица между София и Скопие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди дни Вселенската патриаршия призна Православната църква на Северна Македония под името Охридска архиепископия. Вчера това направи Сръбската църква. По темата разговаряхме с журналиста Николай Кръстев, наблюдател на политическите процеси на Балканите, а и познавач на църковната дипломация.

"Може би вече дойде времето... Вселенската патриаршия взе решението да признае Македонската православна църква под името Охридска архиепископия и тя е на път да се появи вече като самостоятелна православна църква в семейството на православните народи. Вероятно се очаква дори на Петдесетница, когато е рожденият ден на православната ни църква, да има общо съслужение между македонския архиепископ Стефан и предстоятеля на Вселенската патриаршия в Истанбул", каза Кръстев.

Появата на всяка една от църквите е съпътствана с томос от Вселенската патриаршия, обясни той. Тук, на Балканите, нещата се случват с помощта на Вселенската патриаршия, която е първа между равни.

След 55 години беше поставен край на схизмата, допълни Николай Кръстев.

България можеше да бъде в ролята на Сръбската православна църква преди 4 и половина години, но не го направи, припомни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад