Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет

Мащабните исторически загадки, космическите връзки и символите на безсмъртието в Древната култура и цивилизация на Египет

Държава: България
Година: 2022
Времетраене: 55 минути
За продукцията

Сценарий: доц. д-р Теодор Леков(египтолог)
Режисьор Станислав Терзиев
Оператори: Кристиан Спасов, Владислав Петров
Режисьор по монтажа: Ара Хугасян

Консултант: Деница Такева-Германова (египтолог)

"Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет" разкрива основни идеи за света и космоса в представите на древните египтяни. Историята минава през тайнствено пътешествие във времето със символи, паметници и артефакти от различните епохи на древната цивилизация.

Заедно с филмовия екип зрителите ще пропътуват разстоянието от Кайро и Великите пирамиди в Гиза до древната столица Тива; от Музея в Кайро - с безбройни артефакти, златното съкровище и маската на прочутия цар Тутанкамон, до Долината на царете, скрила и запазила за вечността несметни съкровища и тайни.

Авторите откриват за широкия свят загадките на свещени текстове и заклинания в изкусно изписаните гробници на фараоните от Новото царство.

Пътешествието се простира до Двореца в Луксор, до най-големия Храмов комплекс в света - този в Карнак, и до Храма на царица Хатшепсут в Деир-ел Бахри.

Движейки се сред епохалните следи от миналото тук, доцент Теодор Леков изследва важната роля на царя и царската власт през хилядолетната египетска история. Безкрайността е изведена с магическото превъплъщение на египетският цар в самото Слънце, което символизира пътя на неговата душа към безсмъртието.

Фимът представя изключителни кадри от места и събития, на които екипът на проекта има рядката и специална възможност да присъства и да заснеме. Такъв момент е и великолепната церемония по откриването на Алеята на сфинксовете в Луксор, която съживява спомена за древната процесия на един от най-важните празници в историята на Древен Египет през епохата на Новото царство - празникът "Опет".

Официална церемония по откриването на Алеята на сфинксовете

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад