Центърът за компетентност КВАЗАР отбеляза 5 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Центърът за компетентност КВАЗАР -"Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" към БАН отбеляза 5 години. Центърът обединява лабораторен комплекс за високо научни изследвания и разработка на технологично продукти в сферата на изкуствения интелект и роботиката. 

КВАЗАР работи съвместно с институции в цялата страна, сред които Висшето военноморско училище във Варна, Техническия университет в Габрово, Военния университет във Велико Търново, Софийския университет, институти на БАН и други.

Най-актуалният проект, по който в момента работят, съвместно с Военноморското училище, е осъществяването на контрол с дронове на водата на Черно море във връзка с рисковете за замърсяване след взрива на стената на язовир "Нова Каховка". 

Друг голям проект на Центъра е изграждане на пилотна квантова инфраструктура в България, финансирана от ЕК и стартирала във всички страни-членки. Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационния суверенитет на Европа. 

На тържествената церемония бяха раздадени и специални награди. Сред отличените бе и журналистът от БНТ - Надя Томова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад