Чичовци - опера-сатира от Лазар Николов

Защо "Чичовци" не остаряват и продължават с "Големанов"...

Държава: България
Година: 2022
Времетраене: 106 минути
Чичовци - опера-сатира от Лазар Николов
За продукцията

Постановка на Софийската опера и балет

Либрето на Лазар Николов по драматизацията на Методи Андонов

Режисьор: Пламен Карталов
Диригент: Жорж Димитров
Диригент на хор: Виолета Димитрова

Сценограф: Свен Йонке
Художник костюми: Станка Вауда

Участват: Атанас Младенов, Костадин Андреев, Емил Павлов, Атанас Йонков, Николай Павлов, Николай Петров, Веселин Михайлов, Петър Бучков, Гергана Русекова, Стансилава Момекова, Мариана Цветкова,

Текст на Съвременника: Георги Господинов
Глас на Съвременника: Малин Кръстев

В оформлението на спектакъла са използвани карикатури от Борис Димовски.

Участват Оркестър, Хор и Балет на Софийската опера и Детска вокално-театрална формация "Таласъмче"

"ЧИЧОВЦИ" ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ОПЕРНА СЦЕНА

50 години след създаването на музика за "Чичовци" (през 1971), операта е поставена за първи път през 2022 на две сцени, в два спектакъла - на Софийската опера и балет и на Пловдвиската опера.

Поводът е 100-годишнина от рождението на авангардния композитор Лазар Николов и 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература - Иван Вазов (през 2021 година).

Композиторът Лазар Николов не доживява представянето на своята творба, но признанието остава за поколенията.


Сюжетът от повестта на Иван Вазов не губи своята актуалност и действието се пренася в съвременността:

В оперния спектакъл героите - Хаджи Смион, Иванчо Йотата, Мирончо и останалите "Чичовци" - вместо в Джаковото кафене, както е в повестта на Вазов, се събират в в луксозен санаториум за рехабилитация, където са се усамотили да си бърборят....

Режисьорът Пламен Карталов представя и анализира първата музикална постановка на "Чичовци" в Софийската опера и балет:

"В "ЧИЧОВЦИ" на композитора Лазар Николов и писателя Иван Вазов е налице едно конгениално съвместно авторско присъствие в стила на модернизма, като точно при това европейско течение в изкуствата е присъщо ново художествено изразяване и претворяване на реалността, чрез нови начини на творческо мислене.

И при двамата големи български майстори, единият на словото, другият на музиката, макар живели в различни епохи и в дистанцията на почти един век, се вижда изпреварващ съвремието им подход в творчеството им. Пародията и ироничната характеристика и при двамата се явява като стил на изразяване в аспектите на литературния и музикален език на ЧИЧОВЦИ. И музиката, и текста, в контекста на времето, в което са написани, можем да наречем авангарден феномен.

Каква може да бъде стилистиката на музикалната драматургия, претворена за оперната сцена? Не е ли светът на героите огледало на безсмислени бръщолевения на абсурдни герои? Те са застинали с разсъждения във времето си, но и прозорливи за бъдещето на събитията, за които очакват други да извървят пътя към тях и да ги извършат. Те не действат, те все преосмислят в хиперболна фантазия битови нелепи случки, забавляват се и се напъват да бъдат куражлии, но са страхливи и криещи се от последици в разправии с властта. Песимизмът на героите същевременно е забава в удобството на робството, в което живеят необезпокоявани, даже щастливо. Това ги води към убежището на едно безвремие, в което те винаги ще са вечни и съществуващи в перпетуум-мобиле. Бърборене перпетуум-мобиле, разправии и скандали перпетуум-мобиле. Играят игра, която няма свършване.

В ПОТОМЦИТЕ на Ст. Л. Костов можем по-нагледно да ги видим вече пораснали тези нашенски ЧИЧОВЦИ". Режисьорът Пламен Карталов

Затова и "Чичовци" не остаряват, а продължават с "Големанов" ...

Режисьорът Елена Стоянова за спектакъла "Чичовци" на Пловдивската опера:

"Героите... са поставени в една абстрактна среда, всички се намират на една изоставена строителна площадка, без време, обрасла с бурени. Останали са само строителните скелета. А нашите Чичовци са строители, строители на България, които не знаят как да продължат напред". Режисьорът Елена Стоянова

Музикално нейната постановка се ръководи от маестро Павел Балев (гост-диригент на Виенската Щатсопера, на Опера Цюрих, главен диригент на Филхармония Баден-Баден, главен диригент на Опера Лимож (Франция) и Театър Нордхаузен (Германия).

Спектакълът "Чичовци" на Софийската опера и балет се представя и в Бургас – родното място на композитора Лазар Николов, и в Сопот – родното място на Иван Вазов.

Продукция на ТВ1, постановката е предоставена за излъчване на БНТ от Софийската опера и балет.

Чичовци| Софийска опера и балет

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад