Големанов (1958)

Всичко неморално е голямо - и угодничеството, и безбожието, и лицемерието, и безсрамието - в напразните стремежи към властта...

Държава: България
Година: 1958
Времетраене: 80 минути
Големанов (1958)
За продукцията

Трагикомедия

Филмова адаптация на едноименната пиеса на Ст.Л.Костов

Режисьор: Кирил Илинчев
Оператор: Трендафил Захариев

В ролите: Никола Попов, Андрей Чапразов, Пена Икономова, Пена Василева, Антония Янева, Любомир Бобчевски, Стоян Коларов, Стоян Стойчев, Виолета Бахчеванова и др.
Продукция: СИФ "Бояна"

ПИЕСАТА "ГОЛЕМАНОВ"

"Големанов" е сатира на кариеристичните амбиции за вакантен министерски пост, изненадващо освободен до...следващото правителство.

Признат за най-изтъкнатия народен комедиограф, в пиесата "Големанов" авторът Ст. Л. Костов (Стефан Лазаров Костов) осмива аморалните, дори криминални дела на българските политици, кариеристи и чиновници, готови да извлекат полза от всяка дума и ситуация. С безсрамно лицемерие те се кълнат в "Благото на народа" и нелепо, а всъщност богохулно, привеждат и Божията намеса с думите: "Глас народен, глас Божи".

В сюжета критиката на нравите от деня - във властта и в обществото - идва с откровените раздумки на недочуващата и чужда на "съвремието" Баба Гицка.

СЮЖЕТ


В богатия дом на Големанов пристигат за поздравителен адрес кметът Криводренски и учителят Владимиров точно когато приятелят на домакина - Горилков, съобщава "благодатната" новина, че министър Ангелов внезапно е починал...

Пред народния депутат Големанов се открива голяма перспектива за политически пост. Съпругата му Живка, дъщеря му Вена, синът Любомир и верният Горилков единодушно решават кой трябва да е новият министър. Големанов се захваща за работа. Политическото му верую е: "Докато богатите не вземат властта, няма оправия".

Във вестниците се появяват статии - едни за други и едни срещу други. Големанов изпраща телеграма да доведат баба Гицка - "живото звено" между него и шефката Илиева, съпругата на министър-председателя, от когото зависи заемането на министерските кресла в правителството. В клуба на партията Големанов и Горилков агитират съмишлениците си, че по-подходящ кандидат за министър от него няма.

Пристига и глухата баба Гицка. Големанов я води на гости при Илиева, която й предоставя министерския автомобил за разходка, а през това време увещава Големанов, че доскорошният му съперник Чавдаров, бъдещ министър на външните работи, трябва да се ожени за дъщеря му Вена. Той се съгласява.

У Големанови се дава прием. Чавдаров ухажва Вена, но тя е влюбена в младия чиновник Кирчев. Депутацията от Криводренски и Владимиров отново пристига в дома на богаташа и най-накрая прочита поздравителния адрес към влиятелния си съгражданин, с молба за отпускане на средства за читалището. Големанов се преструва, че не разбира какво му искат и подарява собствения си портрет: "Да краси храма на просветата". Възмутени, просителите си тръгват. Скоро ще ги последват и другите гости, защото... телефонът иззвънява. С ужас Големанов разбира, че правителството е подало оставка ....

*Има не една екранизация на Големанов.

"Големанов" от 1958 е първата екранизация на пиесата, филмирана от режисьора Кирил Илинчев за СИФ "Бояна". Следващата адаптация на "Големанов" е от 1995, на режисьора Иван Ничев, в рубрика "Телевизионен театър" на БНТ. Третият "Големанов" е поставен през 2006, в спектакъл на режисьора Мариус Куркински и Театър "Зад канала", адаптиран за екрана на БНТ.

Големанов (1995)

Големанов (2006)


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад