Големанов (1995)

Напразните усилия на властта...

Държава: България
Година: 1995
Времетраене: 80 минути
Големанов (1995)
За продукцията

Телевизионен театър

Адаптация на едноименната пиеса на Ст.Л.Костов

Сценарий: Иван Ничев
Режисьор: Иван Ничев
Оператор: Войчех Тодоров

В ролите: Никола Рударов, Елена Саръиванова, Анета Сотирова, Татяна Лолова, Васил Василев, Мария Русалиева, Тончо Токмакчиев, Кръстьо Лафазанов Мая Новоселска, Аня Пенчева, Стефан Вълдобрев, Ангел Георгиев и др.

"Големанов" е сатира на кариеристичните амбиции за вакантен министерски пост, изненадващо освободен до...следващото правителство.
В пиесата си Ст.Л.Костов осмива аморалните, дори криминални дела на българските политици, кариеристи и чиновници от върховете.

СЮЖЕТ

30-те години на ХХ век. Министър Ангелов е починал. Пред народния депутат Големанов се открива перспектива да стане министър. Политическата му платформа е: "Докато богатите не вземат властта, няма оправия". Във вестниците се появяват статии - едни за други, против неговата кандидатура.

Съпругата на Министър-председателя съобщава на Големанов, че ще бъде назначен за Министър на просветата. Той е представен на Министър-председателя. Новият министър дава прием в дома си. Всички го поздравяват. Но изведнъж всичко рухва - по телефона съобщават за оставката на кабинета.

*Има не една екранна адаптация на "Големанов".

"Големанов" от 1958 е първата екранизация на пиесата на Ст. Л. Костов, филмирана от режисьора Кирил Илинчев за СИФ "Бояна". Следващата адаптация на "Големанов" е от 1995, на режисьора Иван Ничев, в рубрика "Телевизионен театър" на БНТ. Третият "Големанов" е поставен през 2006, в спектакъл на режисьора Мариус Куркински и Театър "Зад канала", адаптиран за екрана на БНТ.

Големанов (1958)

Големанов (2006)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад