Големанов (1995)

Напразните усилия на властта...

Държава: България
Година: 1995
Времетраене: 80 минути
Големанов (1995)
За продукцията

Телевизионен театър

Сценарий: Иван Ничев
Режисьор: Иван Ничев
Оператор: Войчех Тодоров

В ролите: Никола Рударов, Елена Саръиванова, Анета Сотирова, Татяна Лолова, Васил Василев, Мария Русалиева, Тончо Токмакчиев, Кръстьо Лафазанов Мая Новоселска, Аня Пенчева, Стефан Вълдобрев, Ангел Георгиев

"Големанов" е сатира на кариеристичните амбиции за вакантен министерски пост, изненадващо освободен до...следващото правителство.
Авторът на пиесата отразява аморалните, дори криминални дела на българските политици, кариеристи и чиновници от върховете.

Има не една телевизионна адаптация на пиесата "Големанов" - от 1958 на СИФ "Бояна", с режисьор Кирил Илинчев; от 1995 на Българската телевизия, в рубрика "Телевизионен театър", с режисьор Иван Ничев; от 2006 на Театър "Зад канала" - за БНТ, с режисьор Мариус Куркински.

30-те години на ХХ век. Министър Ангелов е починал. Пред народния депутат Големанов се открива перспектива да стане министър. Политическата му платформа е: "докато богатите не вземат властта, няма оправия". Във вестниците се появяват статии - едни за други, против неговата кандидатура. Съпругата на Министър председателя съобщава на Големанов, че ще бъде назначен за Министър на просветата. Той е представен на Министър председателя. Новият министър дава прием в дома си. Всички го поздравяват. Но изведнъж всичко рухва - по телефона съобщават за оставката на кабинета.

Големанов (2006)