Цветелина Пенкова: Важно е България да отстоява своите искания и да внимава с какво се съгласява относно Шенген

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Страната ни е изпълнила всички критерии за влизането си в Шенген. Това, което се случва последните 12 години е една дискриминация срещу България и Румъния. Това заяви Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент, Прогресивен алианс на социалистите и демократите в "Денят започва".

По думите й още през 2018 г. България е можело да влезе в Шенген по въздух и вода.

    "За нас ключовата границата е сухопътната, защото тя е основната, по която имаме да защитим икономически интереси, превозвачите и т.н. Частичният успех е просто залъгване, което е политически безотговорно", смята Цветелина Пенкова.

Според нея е важно България да отстоява своите искания и да внимава с какво се съгласява относно Шенген.

    "Ние трябва да знаем точно какво искаме, какви са проблемите и казусите, с които се сблъскваме, защото, казвайки, че не искаме да направим нещо или приемайки някакви условия и след това да се отмятаме от тях не дава правилните послания", каза Цветелина Пенкова.

Цветелина Пенкова коментира и новите евроизбори и промените, които ще настъпят след новостите в състава на Европейския парламент.

    "Съставът на ЕП се очаква да бъде сходен с този в момента. Крайнодесните тенденции няма да имат толкова силна проява в състава на ЕП", обясни тя.

БНТ: Къде е България в кръговата икономика на ЕС?

    "Две са основните направления. От една страна, гледаме индустриалното развитие на Европа, от друга енергийния сектор. В следващите 5 години водещите политики в тази посока ще бъдат реиндустрализация и свързаност на електропреносната и енергийна мрежа в рамките на ЕС", уточни Цветелина Пенкова.


Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад